НАРАТИВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТВОРУ ІСАБЕЛЬ АЛЬЄНДЕ «БУДИНОК ДУХІВ» - Наваренко, Інна; Невинна, Юлія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2025)
Стаття присвячена дослідженню наратології як галузі сучасного напрямку аналізу художніх творів у теоретичному аспекті. Здійснено теоретичний огляд дефініцій поняття «наратологія» у зарубіжних і вітчизняних працях із літературознавства, лінгвістики та інших суміжних дисциплін. Досліджено й описано типологічний статус наратора в оповідній парадигмі тексту. Важливим стало також з’ясування основних різновидів нараторів за функціональними параметрами, а також диференціація базових засад для художнього тексту. Наратологія дозволяє здійснювати аналіз структурної організації художнього твору та взаємодії автора та читача, що надає змогу об'єктивно оцінювати результати творчої роботи автора. Предметом вивчення наратології є природа, форма і функціонування наратива, фокусується увага на можливих співвідношеннях між розповіддю і наративним текстом.Літературні твори, написані в стилі магічного реалізму, представляють викладення ідеї у фантастичний, нереальний та дивний спосіб у найзвичайнішому і повсякденному житті. Магічний реалізм прагне надати правдоподібності ірреальному, зберігаючи повсякденну природу фантастичного як ставлення до життя. Досліджуються наративні особливості прозового твору магічного реалізму як способом пере-дачі емоцій, настроїв, життєвої позиції автора, загальнолюдських цінностей. Аналізується типова для творів такого жанру структура ведення розповіді.______________Література:• Женетт,Ж. (1998). Фігури• Брукс,К., & Уоррен, Р. П. (1949). Теорія літератури.• Маркес, Г. Г. (1967). Сто років самотності.• Альєнде, І. (1982). Будинок духів.• РікардоГульон. (1973). El realismo mágico y la novela hispanoamericana.• Франц Рох. (1925). Nach-Expressionismus. Magischer Realismus: Probleme der neuesten europäischen• АмеліяВалькарсель. (2001). La memoria y el perdón.• ЛуїсЛіал. (1955). El realismo mágico en la literatura hispanoamericana.• Хуліо Кортасар (1963). Rayuela.• КарлосФуентес(1958). La región más transparente.• Альєнде, І. (1985). Про любов і тінь.• Фуентес, К. (1975). Терра Ностра.• Рое, Л. (1995). Магічний реалізм: Теорія, історія, спільнота.• Паркінсон,С. (2000). Латиноамериканський магічний реалізм:Дослідження.• Джеймі Альзагуїр. (2018). Магічний реалізм у латиноамериканськійлітературі: Визначення та контекст.
Keywords: наратологія, художній твір, автор, наратологічна концепція, магічний реалізм, дискурс