ВІДБІР КУЛЬТУРНИХ КОДІВ У ХУДОЖНІХ ТЕКСТАХ: МЕТОДИ ТА ПІДХОДИ - Миронова, Наталя (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2025)
Стаття присвячена аналізу методів та підходів до відбору культурних кодів в літературі. Розглядаються семіотичний, лінгвістичний, контекстуальний та інтертекстуальний аналіз як ключові методології, які допомагають розкрити глибинні шари культурної свідомості та ідентичності, закладені в художніх текстах. Обговорюється необхідність вивчення культурних кодів для розуміння соціально-історичних реалій та формування культурної грамотності.______________ References:• Bakhtin, M. M. (1981). The Dialogic Imagination: Four Essays. (C. Emerson & M. Holquist, Trans.). University of Texas Press.• Bakhtin, M. M. (1984). Rabelais and His World. (H. Iswolsky, Trans.). Indiana University Press.• Barthes, R. (1967). Elements of Semiology. (A. Lavers & C. Smith, Trans.). Hill and Wang.• Barthes, R. (1970). S/Z. Paris: Seuil.• Barthes, R. (1977). Image-Music-Text. (S. Heath, Trans.). Hill and Wang.• Gadamer, H.-G. (1975). Truth and Method. (J. Weinsheimer & D. G. Marshall, Trans.). Continuum.• Gadamer, H.-G. (2004). Philosophical Hermeneutics. (D. E. Linge, Trans.). University of California Press.• Genette, G. (1980). Narrative Discourse: An Essay in Method. (J. E. Lewin, Trans.). Cornell University Press.• Genette, G. (1997). Paratexts: Thresholds of Interpretation. (J. E. Lewin, Trans.). Cambridge University Press.• Greimas, A. J. (1983). Structural Semantics: An Attempt at a Method. (D. McDowell, R. Schleifer, & A. Velie, Trans.). University of Nebraska Press.• Greimas, A. J. (1987). On Meaning: Selected Writings in Semiotic Theory. (P. Perron & F. H. Collins, Trans.). University of Minnesota Press.• Lakoff, G. (1980). Metaphors We Live By. (with M. Johnson). University of Chicago Press.• Lakoff, G. (1987). Women, Fire, and Dangerous Things: What Categories Reveal About the Mind. University of Chicago Press.• Lévi-Strauss, C. (1955). Tristes Tropiques. (J. Weightman & D. Weightman, Trans.). Penguin.• Lévi-Strauss, C. (1963). Structural Anthropology. (C. Jacobson & B. G. Schoepf, Trans.). Basic Books.• Lévi-Strauss, C. (1964-1971). Mythologiques (Vols. 1-4). University of Chicago Press.• Lotman, Y. M. (1977). The Structure of the Artistic Text. (G. Lenhoff & R. Vroon, Trans.). University of Michigan Press.• Lotman, Y. M. (1990). Universe of the Mind: A Semiotic Theory of Culture. Tartu: Aleksandra.• Lotman, Y. M. (1990). Universe of the Mind: A Semiotic Theory of Culture. (A. Shukman, Trans.). Indiana University Press.• Peirce, C. S. (1931-1958). Collected Papers of Charles Sanders Peirce (Vols. 1-6). (C. Hartshorne & P. Weiss, Eds.). Harvard University Press.• Peirce, C. S. (1992-1998). The Essential Peirce: Selected Philosophical Writings (Vols. 1-2). (N. Houser & C. Kloesel, Eds.). Indiana University Press.• Propp, V. (1968). Morphology of the Folktale.(L. Scott, Trans.). University of Texas Press.• Ricoeur, P. (1970). Freud and Philosophy: An Essay on Interpretation. (D. Savage, Trans.). Yale University Press.• Ricoeur, P. (1984-1988). Time and Narrative (Vols. 1-3). (K. Blamey & D. Pellauer, Trans.). University of Chicago Press.• Saussure, F. de. (1916). Course in General Linguistics. (W. Baskin, Trans.). Dover Publications.
Keywords: культурні коди, літературний аналіз, семіотика, контекстуальний аналіз, інтертекстуальність, критичне мислення, культурна ідентичність, соціально-історичний контекст, художні тексти, культурна грамотність