ЛІНГВОКУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ КОНЦЕПТУ “INDIOS” У МОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ ІСПАНЦІВ ДОБИ ЗОЛОТОГО ВІКУ - Операйло, Сергій (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2025)
У статті досліджується значення концепту “indios” у мовній картині світу іспанців доби Золотого віку. Дослідження проводиться на матеріалі історичних джерел XVI ст. Розглядаються лінгвістичні засоби, що вербалізують когнітивний зміст поняття “indios” шляхом мовного вираження. Здійснюється аналіз прикладів, що розкривають неоднозначність сприйняття концепту “indios” у тогочасному іспаномовному суспільстві, на базі чого формується уявлення про три диференційовані моделі світосприйняття іспанців XVI ст. Результати аналізу відкривають нові перспективи для подальших досліджень мовної картини світу іспанців доби Золотого віку, яка відображає витоки елементів сучасної свідомості.___________ Література:• Cortés, (1979). Cartas de relación de la conquista de México. Madrid: Espasa-Calpe. Retrieved from https://archive.org/details/isbn_8423905470/mode/2up• Landa, De. (2002). Relación de las cosas de Yucatán. Dastin Export S.L. Retrieved from https://archive.org/details/relaciondelascos0000dieg• Sepulveda, G. De. (2016). Democrates Segundo, O De Las Justas Causas. Clásicos de Historia. Retrieved from https://archive.org/details/sepulveda-juan-gines-de.-democrates-segundo-o-de-las-justas-causas-2016/mode/2up• Вільчинська,Т. П. (2009). Основні підходи до визначення концепту в лінгвістичній парадигмі. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету, (2), 26–33.• Полюжин,М. М. (2009). Типологія й аналіз концептів. Іноземна філологія, (121), 80–89.• Попова,Н. М. (2018). Еволюція національно-маркованих концептів у мовній картині світу Іспанії (XVI-XX століття) [Автореф. дис. ... д-ра філол. наук: 10.02.05]. Київ: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка.
Keywords: лінгвокультурологічний аналіз, семантико-когнітивний аналіз, концепт, іспаномовна картина світу, Іспанія доби Золотого віку