АНГЛОМОВНІ ЗАПОЗИЧЕННЯ У СУЧАСНИХ ФРАНЦУЗЬКІЙ ТА УКРАЇНСЬКІЙ МОВАХ - Рубан, Віра (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2025)
Розвиток мови, її еволюція, яка полягає у зникненні застарілих і появі нових елементів на всіх рівнях мовної системи є основною умовою існування будь-якої національної мови як основного засобу спілкування народу. У своїй еволюції мова збагачується різними засобами, серед яких переважне місце належить її контактам з іншими мовами. У час, коли процес глобалізації стає визначальною рисою розвитку людства, питання взаємодії та взаємовпливу мов набули особливої актуальності. У статті розглянуто вплив англійської на розвиток сучасних французької та української мов, представлено порівняльний аналіз процесу запозичення та адаптації англомовних елементів у мові, що їх приймає, проаналізовано причини відмінностей цього процесу у романських та слов’янських мовах. У ході дослідження було доведено, що саме екстралінгвальні чинники стали визначальними у процесі запозичення лексичних елементів на сучасному етапі розвитку мов.____________Література та джерельна база дослідження:• Etiemble, R. (1964). Parlez-vous franglais.• Léopold, J. (2021) Sommes-nous [réellement] envahis par les anglicismes ? Deux décennies d’anglicismes, Lengas, 89. DOI : https://doi.org/10.4000/lengas.5200• Pergnier, (1989). Les anglicismes. PUF.• Saugera, V. (2017). La fabrique des anglicismes. Travaux de linguistique, 75(2), 59– DOI: 10.3917/tl.075.0059• Zanola, T. (2008) Les anglicismes et le français du XXI siècle: La fin du franglais? Synergies Italie, № 4, 87–96.
Keywords: англомовні запозичення, англіцизм, адаптація запозичень, франгле, надмірні запозичення, мовні контакти, мова-джерело