КОНЦЕПТОСФЕРА ВІЙНА ПРИ ПЕРЕКЛАДІ У ФРАНКОМОВНОМУ Й УКРАЇНОМОВНОМУ МЕДІАДИСКУРСІ: КОНТРАСТИВНИЙ АНАЛІЗ - Крсек, Дар’я (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2024)
Стаття присвячена дослідженню того, як концепт ВІЙНА відображається у медіадискурсі різними мовами, зокрема французькою та українською. В ході дослідження використано контрастивний аналіз, що дозволяє виявити не лише мовні відмінності, але й ті аспекти, які стосуються змістового та емоційного забарвлення термінології, пов'язаної з війною в обох культурах. Виявлено основні лексико-семантичні засоби представлення війни та основні відмінності у способах передачі концепту при перекладі, що допоможе зрозуміти культурно-лінгвістичні особливості сприйняття війни у франкомовному та україномовному середовищах._____________Література:• БендзарБ. П., Бобинець С. С. (2000)/ Українська фонографічна передача антропонімів античної, англо-, німецько- і франкомовної літератур: монографія. Ужгород: Закарпаття. 176 с.• Галаздра (1989). Теоретико-лiнгвiстичнi особливостi перекладу французьких антропонiмiв українською мовою. https://doi.org/10.24919/2308-4863.1/27.203364• ЗорівчакР. П. (1989). Реалія і переклад. Львів: Вища школа. 173 с.• ПлотніковаН. В. (2020). Поняття «концептосфера» та «концепт» у сучасній лінгвістиці. Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікації. Т. 31. № 1. Ч. 1. С. 91-96.• Divergences occidentales sur une adhésion de l’Ukraine à l’OTAN. https://www.lemonde.fr/international/article/2023/04/29/divergences-occidentales-sur-une-adhesion-de-l-ukraine-a-l-otanhtml• Guerre en Ukraine. https://www.lemonde.fr/crise-ukrainienne/• Guerre en Ukraine: «La liberté doit être mieux armée que la tyrannie». https://www.lemonde.fr/idees/article/2023/04/17/guerre-en-ukraine-la-liberte-doit-etre-mieux-armee-que-la-tyranniehtml• L’improbable « sommet pour la paix » en Ukraine promu par Emmanuel Macron. https://www.lemonde.fr/international/article/2023/04/21/macron-promeut-un-improbable-sommet-pour-la-paix-pour-l-ukrainehtml• Situation en Ukraine. https://www.defense.gouv.fr/sites/default/files/ministere-armees/Situation%20en%20Ukraine%20-%2030%20septembre%202024.pdf
Keywords: медіадискурс, переклад, контрастивний аналіз, лексико-семантичний аналіз, концепт, концептосфера