АФЕКТИВНІ ЗАСОБИ ЗОБРАЖЕННЯ КОНЦЕПТУ «FELICIDAD» У СУЧАСНІЙ ІСПАНОМОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ - Місюрак, Ірина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2024)
У статті досліджуються афективні засоби вираження концепту «felicidad» у сучасній іспаномовній картині світу на матеріалі іспанських корпусів. Розглядаються лінгвістичні засоби, що передають емоційний зміст поняття «щастя» через різні засоби мовного вираження. Здійснюється аналіз прикладів, що підкреслюють культурну своєрідність сприйняття щастя в іспаномовному суспільстві, а також виявляється взаємозв’язок між мовою та емоційним досвідом. Результати дослідження сприяють поглибленню розуміння лінгвокультурної специфіки концепту «felicidad» і його відображення в сучасній іспанській мові.___________References:• Vil`chy`ns`ka T. P. Osnovni pidxody` do vy`znachennya konceptu v lingvisty`chnij parady`gmi. Naukovi zapy`sky` Ternopil`s`kogo nacional`nogo pedagogichnogo universy`tetu. 2009. № 2. S. 26–33. URL: http://dspace.tnpu.edu.ua/bitstream/123456789/ 19733/1/vilchynska_26-33.pdf• Zagnitko A. P. Suchasny`j lingvisty`chny`j slovny`k. Vinny`cya: Tvory`, 2020. 920 s. URL: https://r.donnu.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/469/Slovny`k_RD-Such_lingv_slovny`k%20(1).pdf?sequence=1&isAllowed=y• Zagnitko A. Suchasni ty`pologiyi konceptiv: kognity`vny`j, lingvokul`turologichny`j, pragmaty`chny`j aspekty`. Naukovy`j visny`k Xersons`kogo derzhavnogo universy`tetu. Seriya: Lingvisty`ka. 2010. Vy`p. XI. S. 33–46. URL: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_ 64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=lingst_2010_21_4• Zan`kovs`ka G. D. Metody` doslidzhennya konceptiv. Naukovy`j visny`k Mizhnarodnogo gumanitarnogo universy`tetu. 2015. T. 2, № 19. S. 102–104. URL: http://www.vestnik-philology.mgu.od.ua/archive/v19/part_2/29.pdf• Polyuzhy`n M. M. Ponyattya, koncept ta jogo struktura. Naukovy`j visny`k Sxidnoyevropejs`kogo nacional`nogo universy`tetu imeni Lesi Ukrayinky`. 2015. № 4. S. 212–222. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvvnuflm_2015_4_43• Polyuzhy`n M. M. Ty`pologiya j analiz konceptiv. Inozemna filologiya. 2009. Vy`p. 121. S. 80–89.• Pry`xod`ko A. T. Koncepty` i konceptosy`stemy` v kognity`vno-dy`skursy`vnij parady`gmi lingvisty`ky`. Zaporizhzhya : Prem'yer, 2008. 332 s.• Semenenko L. L. Vid konceptu do znachennya slova. Naukovi zapy`sky` Nacional`nogo universy`tetu "Ostroz`ka akademiya". 2015. # 58. S. 18–20. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nznuoaf_2015_58_9• Slobodyan M. V. Koncept yak ody`ny`cya kognity`vny`x doslidzhen`. Naukovi zapy`sky` Nacional`nogo universy`tetu «Ostroz`ka akademiya». 2010. № 16. S. 276–284. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nznuoaf_2010_16_46• Corpus del Español (CEsp) – Mark Davies. URL: https://www.corpusdelespanol.org/now/• Corpus de Referencia del Español Actual (CREA) – Real Academia Española. URL: http://corpus.rae.es/creanet.html• Diccionario de la lengua española. RAE. Edición del Tricentenario. Madrid, 2022. URL: https://www.rae.es/
Keywords: афективні мовні засоби, концепт «felicidad», іспаномовна картина світу, емоційна лексика, метафора, епітети, культурна специфіка, мовні корпуси