ІНТЕРНЕТ-СЛЕНГ ТА ЦИФРОВІ НЕОЛОГІЗМИ ІТАЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ: ВПЛИВ НА ТРАДИЦІЙНУ ЛІНГВІСТИКУ - Селіверстова, Анастасія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2024)
У статті досліджується використання та роль інтернет-сленгу і цифрових неологізмів в італійській мові. Відзначається, що з розвитком соціальних мереж, чатів та цифрових платформ повсякденна мова зазнає швидких і значних трансформацій. Італійські неологічні одиниці та використання специфічного інтернет-сленгу, який часто створюється для задоволення унікальних комунікативних потреб онлайн-середовища, порушують питання про майбутнє італійської мови та її еволюцію. Окреслено причини виникнення цифрових неологізмів та інтернет-сленгу. Наведено та проаналізовано приклади інтернет-лексичних одиниць, описано перспективи дослідження.У статті глибше розглядаються наслідки цих лінгвістичних змін, досліджується, як інтернет-сленг відображає культурні зрушення та соціальні тенденції. Підкреслюється роль молодіжної культури у формуванні мови, адже молодші покоління адаптують свої стилі спілкування до швидкоплинного цифрового середовища. Крім того, у дослідженні розглядається, як ці неологізми можуть одночасно збагачувати та ставити під сумнів традиційні норми італійської мови. Аналізуючи конкретні кейси поширених термінів та фраз, стаття має на меті надати уявлення про динаміку еволюції мови в епоху цифровізації та її можливий вплив на майбутні лінгвістичні практики.Зафіксовано активне використання запозичених і видозмінених англіцизмів в італійській мові. Зроблено висновок, що явище інтернет-сленгу і цифрових неологізмів змінює лінгвістичні норми, впливає на граматичні структури та кидає виклик традиційним підходам до вивчення мови. Як стверджується, досліджувана тема є перспективним полем для наукових досліджень і відкриває можливості вивчення трансформації італійської мови в цифрову епоху._____________References:• Baron, S. (2008). Always on: Language in an online and mobile world. Oxford University Press.• Crystal, (2006). Language and the internet (2-nd ed.). Cambridge University Press. Sources:• Corriere della Sera (2024). Così una fabbrica di bot russi ha cambiato il poker online: il segreto del successo è un'IA che sa bluffare. URL: https://www.corriere.it/tecnologia/ 24_settembre_27/cosi-una-fabbrica-di-bot-russi-ha-cambiato-il-poker-online-il-segreto-del-successo-e-un-ia-che-sa-bluffare-401fcf8b-1c63-4e92-acc1-4c415d3bexlk.shtmlю• Corriere della Sera (2024). Boomer? Risorse umane da valorizzare: le aziende hanno bisogno degli over 55, ecco come attrarli. URL: https://www.corriere.it/economia/lavoro/ 24_maggio_01/boomer-risorse-umane-da-valorizzare-le-aziende-hanno-bisogno-degli-over-55-ecco-come-attrarli-9a4cb243-eb50-4a38-ab0b-3461d26e7xlk.shtml;• La Repubblica (2023). Cringe: cosa significa? Una nuova voce del dizionario generazionale a cura dei giovani Holden. URL: https://www.repubblica.it/moda-e-beauty/d/2023/10/ 26/news/significato_parola_cringe_giovani_holden-414604403/.• Quali sono le boss fight più difficili ì. URL, https://www.everyeye.it/notizie/boss-fight-difficili-giochi-souls-fromsoftware-583166.html.• Corriere della Sera. Vacanze relax nelle fincas. URL: https://www.corriere.it/ viaggi/viaggi_tendenze/mete_scoprire/2005/06_Giugno/13/ibiza.shtml;• URL: https://www.linoolmostudio.it/blog/hai-gia-droppato-su-instagram-e-forse-neanche-lo-sai/• Corriere della Sera (2024). URL: https://www.corriere.it/opinioni/24_luglio_01/caro-vocabolario-lasciati-skippare-b104b067-624b-4376-a334-8f4ec875fxlk.shtml.• Il Sole 24 Ore (2022). Come funziona la Blockchain. URL: https://www.ilsole24ore.com/art/come-funziona-blockchain-AEk3yJOB.• Corriere della Sera (2024). Dalle criptovalute alla token economy. URL: https://studio.corriere.it/swaggy-sa01-token-economy/
Keywords: інтернет-сленг, цифрові неологізми, соціальні мережі, цифровізація, онлайн-середовище, англіцизми