КІНЕЦЬ ЕПОХИ БЕРЛУСКОНІ – ГІРКИЙ ПРИСМАК ПОЛІТИКИ. ЛІНГВІСТИЧНІ НАДБАННЯ - Лахтіонова, Катерина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2024)
Стаття присвячена феномену Берлусконі, його політичній діяльності у парламенті Італійської Республіки з точки зору лінгвістичного надбання, тобто поповнення політичного лексикону італійського політикуму, появи неологізмів, сталих висловів та інших похідних, пов’язаних з цією одіозною фігурою. Ми навмисне перекладаємо слово “calice” не як “бокал”, а як “присмак”, щоб підкреслити, яку небезпеку несе в собі узурпація влади, тому що нова лексика, яка з’явилася в часи прем’єрства Берлусконі, майже завжди носить негативне маркування.З розвитком його політичної діяльності, на кожному етапі його блискавичної кар’єри з’являється нова лексика, пов’язана з ним._____________Література:• Santarelli, Enzo. Profilo del berlusconismo. (Roma: Datanews Editrice, 2002), 76 p.• Montanelli, Indro. Lo stato sono io. (Roma: Il Giornale, 2002).• Pranfaglia, Nicola. Se questo è un regime. (L’unità, 27 febbraio 2002).• Bertinotti, Fausto. Il peggio si è compiuto.(Liberazione, febbraio 2002).• Стишов, Олександр. Українська лексика кінця ХХ століття (на матеріалі засобів масової інформації). (Київ, “Пугач”, 2005), 388 с.
Keywords: еволюція, ритм, розвиток стилів виконання, симфонія тонів та інфлекцій, зберегти унікальні голоси та манеру виконання, швидкість мовлення, звужений діапазон частоти основного тону, розташування пауз, максимальна довжина пауз, алітерація, повторення приголосних, платформа для постійної реновації та інновації