КОНЦЕПТ «ВОЇН» У МОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ УКРАЇНИ Й ІСПАНІЇ XXI СТОЛІТТЯ - Сморокова, Еліна (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Статтю присвячено дослідженню ціннісного та асоціативного аспектів концепту ВОЇН, який набув нових конотацій на тлі російської агресії на території України. Засоби масової інформації підкреслюють важливість когнітивної лінгвістики для виявлення того, як мова віддзеркалює і впливає на наше сприйняття, особливо в періоди соціальних і політичних заворушень. Проаналізувавши українські та іспанські ЗМІ, ми дійшли висновку, що культурні та ментальні рамки глибоко вкорінюють концепти в мові. Таке розуміння закладає необхідне підґрунтя для всебічного аналізу еволюції концепту “воїн” у різних культурних та мовних контекстах. Встановлено значення культурних впливів у формуванні мовних виразів, а отже, світогляду і думок. Дослідження підтверджує уявлення про мову як, у тому числі, про інструмент пропаганди, переконання та формування національної ідентичності. Вибір української та іспанської медіа дозволив провести аналіз у двох лінгвокультурних контекстах.____________Література:• Вільчинська,Т. Вербалізація бінарної концептуальної опозиції “захисник – ворог” (на матеріалі газетних текстів). Медіапростір 10 (2017): 59–65.• Вільчинська,Т. Концепт – війна: особливості мовної об’єктивації у газетному тексті. Лінгвістичні студії 34 (2017): 110–114.• Кирилюк,О. Змістове наповнення лексико-семантичної групи “воїни” в дискурсі російсько-української війни. Академічні студії. Серія “Гуманітарні науки” 2 (2022): 90–96.• Ковальова,Г. Опозиція “свій – чужий” при формуванні національної ідентичності в контексті глобалізації. Наукові записки. Серія “Філософія” 5 (2009): 84–91.• Підкамінна, Л. В. Моделювання концепту “воїн” у сучасних українських ЗМІ. Науковий часопис НПУ ім. М. П. Драгоманова. Серія 8. Філологічні науки (мовознавство і літературознавство) 7 (2017): 105–111.• Поршнев, Б. Ф. Понятия “пара” и “чужие” в социальной психологии. Тезисы 2-го Междунар. коллоквиума по социальной психол. (1970): 14-18.• Почепцов, Г. Когнитивные войны в соцмедиа, массовой культуре и массовых коммуникациях (Харьков: Фолио, 2019), 314.• Fabiszak,М. A Conceptual Metaphor approach to war discourse and its implications (Poznan: WydawnictwoNaukowe UAM, 2007)• Goriacheva, Understanding the “Ukrainian Crisis.” Metaphors used by Ukrainian, German, and British Leaders in 2014-16. Ideology and Politics 1 (6) (2016): 86˗152.• Smoor, L. Understanding the Narratives Explaining the Ukrainian Crisis: Identity Divisions and Complex Diversityin Ukraine. Acta Universitatis Sapientiae, European and Regional Studies11 (1) (2017): 63˗96.
Keywords: концепт, аспект, метафора, публіцистичний дискурс, війна, політичний дискурс, преса