ВИСВІТЛЕННЯ УПЦ, ПЦУ ТА РПЦ НА ФРАНКОМОВНИХ МЕДІА-РЕСУРСАХ У КОНТЕКСТІ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ - Красняк, Євгенія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Статтю присвячено дослідженню засобів репрезентації українських православних громад у порівнянні з РПЦ на матеріалі франкомовних новин, опублікованих після 24 лютого 2022 р. Перераховано основні православні громади сучасної України й установлено, чому їхнє дослідження з філологічної точки зору є перспективним. Виявлено основні тенденції їхнього висвітлення; простежено основні вербальні засоби, що їх супроводжують. Визначено основні лінгвістичні й соціокультурні виклики, з якими стикаються франкофонні журналісти при висвітленні новин із життя українських православних спільнот. Особистий внесок: спостереження за репрезентацією новин українського православ’я у франкофонному просторі в порівнянні з російським, що може стати в пригоді як перекладачам, так і авторам подальших академічних досліджень.______________Література:• Український світ в його релігійних вимірах: колективна монографія, за ред. проф. Л. Филипович та А. Арістової (Київ: Світ знань. Інститут філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, 2022), 196.• Boyko, N., Rousselet, K. Les Eglises ukrainiennes: Entre Rome, Moscou et Constantinople. Le Courrier des pays de l'Est1045 (2004): 39-50.• Fylypovych, Liudmyla. The realities of current Orthodox life in Ukraine during the Russian-Ukrainian war. Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica Latina 68 (2023): 7-25.• Parashchevin, Maksym. Changes in the confessional identification of the orthodox in Ukraine in the conditions of Russian aggression. Conference: Sociology – Social Work and Social Welfare: Regulation of Social Problems (2023): 82-87.Джерела ілюстративного матеріалу:• A Kyiv, la petite mort du patriarcat orthodoxe de Moscou, https://www.liberation.fr/international/europe/a-kyiv-la-petite-mort-du-patriarcat-orthodoxe-de-moscou-20230411_LUHGC24UIBC3DPBGZNPPX5BFLE/• Analyse comparative: « l’Église orthodoxe ukrainienne est dans les faits plus autocéphale que l’Église orthodoxe d’Ukraine», https://orthodoxie.com/analyse-comparative-leglise-orthodoxe-ukrainienne-est-dans-les-faits-plus-autocephale-que-leglise-orthodoxe-dukraine/• Ce qu’il faut savoir sur l’Église orthodoxe ukrainienne, https://orthodoxie.com/ce-quil-faut-savoir-sur-leglise-orthodoxe-ukrainienne/• Comment les évangéliques américains et l'Église orthodoxe russe ont contribué à alimenter l'agenda anti-LGBTQ+ en Europe, https://fr.euronews.com/my-europe/2023/07/24/comment-les-evangeliques-americains-et-leglise-orthodoxe-russe-ont-contribue-a-alimenter-l• En Ukraine, une autre guerre fait rage entre les églises orthodoxes, https://www.lexpress.fr/monde/europe/en-ukraine-une-autre-guerre-fait-rage-entre-les-eglises-orthodoxes-YMGDORVBQBCRTKVDIPKGVUSCIQ/• Homélie du patriarche d’Alexandrie Théodore II à l’occasion de sa concélébration avec le métropolite Épiphane, primat de l’Église orthodoxe d’Ukraine (autocéphale), https://orthodoxie.com/homelie-du-patriarche-dalexandrie-theodore-ii-a-loccasion-de-sa-concelebration-avec-le-metropolite-epiphane-primat-de-leglise-orthodoxe-dukraine-autocephale/• Kiev: Condamnation d'un métropolite de l'Église orthodoxe d’Ukraine, https://www.cath.ch/newsf/kiev-condamnation-dun-metropolite-de-leglise-orthodoxe-dukraine/• Kiev confisque le siège de l'Eglise orthodoxe ukrainienne, https://www.cath.ch/newsf/kiev-confisque-le-siege-de-leglise-orthodoxe-ukrainienne/• «La guerre d’Ukraine est le catalyseur de la crise que traverse l’Église orthodoxe», https://fr.aleteia.org/2022/03/28/la-guerre-dukraine-est-le-catalyseur-de-la-crise-que-traverse-leglise-orthodoxe/• L’Eglise orthodoxe d’Ukraine abandonne le calendrier julien, https://fr.aleteia.org/2023/06/06/leglise-orthodoxe-dukraine-abandonne-le-calendrier-julien/• La Hongrie de Viktor Orban, soutien dévoué de l'Église orthodoxe russe, https://www.geo.fr/geopolitique/la-hongrie-de-viktor-orban-soutien-devoue-de-leglise-orthodoxe-russe-212137• Le patriarche Kirill, un chef de l’Église orthodoxe russe très politique, https://www.france24.com/fr/europe/20230106-qui-est-le-patriarche-kirill-le-chef-de-l-%C3%A9glise-orthodoxe-russe• Ukraine : échauffourées à Kiev entre certains croyants de l’Eglise orthodoxe et la police, https://www.rtbf.be/article/ukraine-echauffourees-a-kiev-entre-certains-croyants-de-leglise-orthodoxe-et-la-police-11224143• Ukraine: Les pressions sur l’Eglise orthodoxe ukrainienne s’accentuent, https://www.cath.ch/newsf/ukraine-les-pressions-sur-leglise-orthodoxe-ukrainienne-saccentuent/• Vladimir Poutine à la reconquête de l’Église autocéphale ukrainienne, https://fr.aleteia.org/2022/03/03/vladimir-poutine-a-la-reconquete-de-leglise-autocephale-ukrainienne/
Keywords: UOC, OCU, ROC, Orthodoxy, news media resource, Francophonie, Russian-Ukrainian war