ФУНКЦІЙНІСТЬ ВЕРБАЛЬНОГО МИСЛЕННЯ В РОМАНІ “КРІСЛО-ГОЙДАЛКА” АННИ ЕРНАНДЕС - Сайфутдінова, Олена; Степанов, Андрій (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Стаття присвячена відображенню вербального мислення персонажів у романі “Крісло-гойдалка” Анни Ернандес. Зауважено, що текст відображає лише мислення головних героїв. Визначено функції, які виконує зображене в романі вербальне мислення персонажів: художнє відтворення особистостей з їхніми найістотнішими рисами, психологізація мотивів, якими керуються персонажі, побудова яскравих титульних образів, врівноваження сюжетної лінії роману. Вивчено спосіб зображення вербального мислення: монолог, внутрішній діалог, епістолярний монолог. Проаналізовано психологічну природу вербального мислення в кожній ситуації. Підкреслено кінематографічність роману “Крісло-гойдалка” і вказано на доречність вивчати роман крізь призму семіотики кіна. Як перспективу подальших наукових досліджень запропоновано вивчати функціонування вербального мислення персонажів, зображеного в романі “Місяць над вітряками” Анни Ернандес.______________ Література:• Бацевич, Ф. С. Основи комунікативної лінгвістики (Київ: Академія, 2004), 344.• Лотман, Юрій. “2-07.” October 9, 2012. KULTURALitvaCOM, 36:59. https://youtu.be/_V7O0S0yWrI?t=968• Borges Jorge Luis. 1955. Discusión (Buenos Aires: Ediciones Neperus, 1955), 53 https://usercontent.one/wp/www.puro-geek.com/wp-content/uploads/2021/11/jorge-luis-borges-discusion.pdf?media=1630018077• Colina, Helena. “Entrevista a la escritora y periodista de TVE, Anna Hernández.” 31 de enero de 2023. Escuela Helena Colina, 23:19. https://youtu.be/F8fkdEBSuC8?t=688• Granata, Paolo. “When Dialogue Precedes Language: Revisiting Juri Lotman’s Semiosphere” December 21, 2021. InstituteofGS, 16:22. https://youtu.be/4s6pKPaxFEY?t=528• Hernández Anna, La mecedora (Madrid: Versatil S.L., 2019), 349. • Hernández, Anna, “Sobre mí.” Realidad y ficción Anna Hernández. 2023. https://historiasdeanna.com/sobre-mi/• Hernández, Anna, “Talleres y coaching.” Realidad y ficción Anna Hernández. 2023. https://historiasdeanna.com/talleres/• Miller, Amarna. “Cómo hacer un DIARIO EMOCIONAL.” Escribir para liberar tus sentimientos. 5 de mayo de 2020. VLOG, 18:02. https://youtu.be/tlrw10LNzAg?t=175