ІСПАНСЬКА МОВА В США: СОЦІОЛІНГВІСТИЧНИЙ АСПЕКТ - Дем’янів, Андріана (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Ця стаття спрямована на надання загального огляду ситуації, в якій перебуває іспанська мова в Сполучених Штатах Америки, особливо на Південному Заході країни. Проаналізовано соціально-історичні обставини, які сприяли поширенню іспанської в США, а також її найхарактерніші риси з лінгвістичної точки зору. Висвітлені наслідки впливу англійської на іспанську та їхнього поєднання, що призвело до виникнення мовленнєвого явища Spanglish. Проведено компаративний аналіз мовних трансформацій іспанська-іспанська (США) та іспанська-англійська. Зроблено висновок, що іспанська мова стала невід’ємною частиною англомовного середовища, що дає поштовх для подальших досліджень цієї теми.___________Література:• Alfaraz G. G. Cuban Spanish in the US context: linguistic and social constraints on the variation of syllable-final (r) among Cuban newcomers. Sociolinguistic Studies. 2012. Т. 5, № 2. URL: https://doi.org/10.1558/sols.v5i2.291(дата звернення: 04.10.2023).• Alvar López M. El español en el sur de Estados Unido Alcalá de Henares : Editorial Universidad de Alcalá, 2000. 504 с.• Amastae J., Elías-Olivares L. Spanish in the United States: Sociolinguistic aspects. Cambridge : Cambridge University Press, 1982. 434 с.• Canfield D. L. Spanish pronunciation in the Americas. Chicago : University of Chicago Press, 1981. 128 с.• Cárdenas D. N. El español de Jalisco. Contribución a la geografía lingüística hispanoamericana. Madrid : C.S.I.C, 1967. 201 с.• Dumitrescu D. Aspectos pragmáticos y discursivos del español estadounidense. Informes del Observatorio / Observatorio Reports. 2015. URL: https://doi.org/10.15427/or015-11/2015sp(дата звернення: 05.10.2023).• Fishman J. A. Bilingualism With and Without Diglossia; Diglossia With and Without Bilingualism. Journal of Social Issues. 1967. Т. 23, № 2. С. 29–38. URL: https://doi.org/10.1111/j.1540-4560.1967.tb00573.x(дата звернення: 03.10.2023).• Goñi Mues A. J. El español del Suroeste de Estados Unidos: aspectos sociolingüísticos : Master en formación de profesores de español como lengua extranjera. Barcelona, 2006. 206 с.• Lipski J. M. The language of the isleños: Vestigial Spanish in Louisiana. Baton Rouge : Louisiana State University Press, 1990. 144 с.• Lipski J. M. Varieties of Spanish in the United States. Washington, D.C : Georgetown University Press, 2008. 303 с.• Lynch A. A sociolinguistic analysis of final /s/ in Miami Cuban Spanish. Language Sciences. 2009. Т. 31, № 6. С. 766–790. URL: https://doi.org/10.1016/j.langsci.2008.08.002(дата звернення: 04.10.2023).• Morales A. Tendencias de la lengua española en Estados Unidos. El español en el mundo. Anuario del Instituto Cervantes. 1999. URL: https://cvc.cervantes.es/lengua/anuario/ anuario_99/morales/p01.htm (дата звернення: 07.10.2023).• Morales H.  Los cubanos de Miami: Lengua y sociedad. Miami, Fla : Ediciones Universal, 2003. 272 с.• Moreno-Fernández F. Español estadounidense: perfiles lingüísticos y sociales. Glosas. 2017. Т. 9, № 2. С. 10–23.• Moreno-Fernández F. Sociolingüística del español en los Estados Unidos. Madrid : Liceus, 2006. 29 с.• Sayahi L., Reyes J., Corbett C. El español en los Estados Unidos: panorama de estudios sociolingüísticos. Camino Real. 2016. Т. 8, № 11. С. 13–27.• Silva-Corvalán C. Sociolingüística y pragmática del español. Washington, D. C. : Georgetown University Press, 2001. 367 с.• Trudgill P. Dialects in contact. Oxford, UK : B. Blackwell, 1986. 174 с.• Ureña P. H. Observaciones sobre el español en América y otros estudios filológicos. Buenos Aires : Academía Argentina de Letras, 1976. 260 с.
Keywords: іспанська мова, США, соціолінгвістика, мовні контакти, лінгвістичні трансформації