УКРАЇНСЬКА МОВА ТА ІСТОРИЧНІ ПАРАЛЕЛІ В КОНТЕКСТІ ПОДІЙ 2022-2023 РОКІВ - Лахтіонова , Катерина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Стаття присвячена мовній ситуації в Україні, яка наразі дуже загострилася. Процес відмови від російської мови та ігнорування культури окупантів є незворотнім наслідком економічних та політичних подій у 2022-2023 роках, включно з початком вторгнення до України так званих “новоязівців”, тобто рашистів. Пропонуємо дуже цікаві історичні паралелі, які наразі співзвучні із історією українського сьогодення. Та висновок завжди один: якщо мова зганьбила себе, вона стане ізгоєм, і навпаки: мова українська розквітне.__________Література:Баурінг, Білл. «Мовна політика в Україні: міжнародні норми та зобов’язання і український закон та законодавство.» Мовна політика та мовна ситуація в Україні (Київ, Видавничий дім “Києво-Могилянська академія”, 2010): 55-95.Кубайчук, Віктор. Хронологія мовних подій в Україні: зовнішня історія української мови (К: К.І.С, 2004), 178.Масенко, Лариса. «Мовна ситуація України: соціолінгвістичний аналіз.» Мовна політика та мовна ситуація в Україні. Аналіз і рекомендації, 2-ге вид. (Київ, Видавничий дім “Києво-Могилянськиїва академія”, 2010): 96-131.Мовна політика та мовна ситуація в Україні. Аналіз і рекомендації, 2-ге вид. (Київ, Видавничий дім “Києво-Могилянська академія”, 2010), 363.Селезньов, Володимир. Мовні війни. Міф про “зіпсованість” української мови (Харків: Vivat, 2019), 256.Ренчка, Інна. Лексикон тоталітаризму (Київ: Кліо, 2018), 232.Devoto, Giacomo. Il linguaggio d’Italia. Storia e strutture linguistiche italiane dalla Preistoria ai nostri giorni (Milano: Rizzoli, 1995), 406.Migliorini, Bruno. Storia della lingua italiana (Firenze: Sansoni, 1992), 761.
Keywords: токсичність мови, деконструкція наративу, мова тоталітаризму, “новояз”, “новомова” як особлива лінгвальна система, крах супермови