КОНЦЕПТУАЛЬНІ МЕЖІ КАТЕГОРІЇ ESPACE COSMIQUE - Клименко, Лада; Юзва, Соломія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
У статті досліджено особливості семантики категорії espace cosmique. Здійснено аналіз її національної специфіки, проаналізовано етапи історичної еволюції і сучасний статус. Гімни Середньовіччя, які беруть коріння з фольклору та народного епосу, виявилися плідним матеріалом для вивчення лінгвокультурної і світоглядної репрезентації категорії espace cosmique крізь призму тодішніх картин світу. Зроблено висновок про історичний зсув семантики досліджуваної категорії і проаналізовано її особливості. Зроблено особливий теоретичний наголос на реконцептуалізації та рефігурації категорії espace cosmique у сучасній картині світу. Висвітлено різницю між номінативними полями концептів ESPACE i COSMOS, з’ясовано і описано особливості номінативних полів обидвох концептів, встановлено їхні «історичні шари». __________References:T. Kearney & Foreign Policy (Eds.). Globalization index (Washington DC: Carnegie, 2002).Agnew, J. «Representing space: Space, scale and culture in social science.» Place / culture / representation,Duncan and D. Ley (Eds.) (London: Routledge, 1993): 251-271.Cavallaro, Dani. Cyberpunk and Cyberculture: Science Fiction and the Work of William (2000).Gibson (London: Athlone Press).Foucault, Michel. «Des Espaces Autres.» Empan54, no. 2 (2004): 12, https://doi.org/ 10.3917/empa.054.0012.Garretsen, Harry & Martin, Ron. «Rethinking (new) economic geography models: Taking geography and history more seriously.» Spatial Economic Analysis, 5 (2) (2010): 127-160.Harvey, David. Spaces of global capitalism: Towards a theory of uneven geographical development (London: Verso, 2006).Knoblauch, Hubert & Löw, Martina. «On the spatial refiguration of the social world.» Sociologica11(2), (2017): 1-27, https://www.rivisteweb.it/doi/10.2383/88197 [Accessed: July 30, 2021].Lestringant, Frank. Atelier Du Cosmographe Ou L’Image Du Monde a La Renaissance (L’) (Sciences - Sciences Humaines) (French Edition). 0 ed. Albin Michel, 1991.Massey, Doreen. «Space-time, "science" and the relationship between physical and human geography.» Transactions of the Institute of British Geographers24(3) (1999): 261-276.Munteanu, Ioana. Machina mundi. Architecture du cosmos dans la poésie sacrée du Moyen Âge latin. GE-NEC Yearbook. GE-NEC Yearbook 2002-2003 şi 2003-2004 (2006).Suwala, Lech. “Concepts of Space, Refiguration of Spaces, and Comparative Research: Perspectives from Economic Geography and Regional Economics.” Forum Qualitative Sozialforschung / Forum: Qualitative Social Research 22, no. 3 (September 29, 2021), https://doi.org/10.17169/fqs-22.3.3789.Administrateur, Super. “L’Univers serait une sphère.” Science Et Vie (December 29, 2020), https://www.science-et-vie.com/article-magazine/lunivers-serait-une-sphere.CNRS Le Journal. “En route vers Uranus et Neptune ?,”d., https://lejournal.cnrs.fr/ articles/en-route-vers-uranus-et-neptune.CNRS Le Journal. “On vient de découvrir les micronovae !,”d. https://lejournal.cnrs.fr/ articles/vient-de-decouvrir-les-micronovaeCNRS Le Journal. “Pernelle Bernardi, le sol martien dans l’objectif,”d. https://lejournal.cnrs.fr/articles/pernelle-bernardi-le-sol-martien-dans-lobjectif.Français Facile – RFI. “Le français facile avec RFI : Apprendre le français avec l’actualité internationale,”d., https://francaisfacile.rfi.fr/fr/?from=savoirs.Français Facile – RFI. “Le français facile avec RFI : Apprendre le français avec l’actualité internationale,”d. https://francaisfacile.rfi.fr/fr/?from=savoirs.Français Facile – RFI. “Le français facile avec RFI : Apprendre le français avec l’actualité internationale,” n.d., https://francaisfacile.rfi.fr/fr/?from=savoirs.La Vie mode d’emploi, leçon 2: Les Abysses, 30 mins, performance-conférence, 2018. Montrée au festival «Circonférence».Leroy, Benoit. “Mission Artémis 1 : comment suivre le trajet vers la Lune de la fusée SLS ?” (TF1 INFO, September 3, 2022), https://www.tf1info.fr/sciences-et-innovation/video-nasa-objectif-lune-mission-artemis-1-comment-suivre-le-trajet-vers-la-lune-de-la-fusee-sls-2231184.html.Le Monde en Sphères,d., http://expositions.bnf.fr/monde-en-spheres/index.html.L’Allemagne Propose d’aider La Pologne à Surveiller Son Espace Aérien, d. https://www.aa.com.tr/fr/monde/lallemagne-propose-daider-la-pologne-%C3%A0-surveiller-son-espace-a%C3%A9rien/2740138.Ouest-France.Fr, n.d. https://www.ouest-france.fr/sciences/espace/le-budget-de-l-agence-spatiale-europeenne-decolle-48c7dda2-6b47-11ed-a4bc-1fa2e638806cLuminarium: From Les Echecs amoureux ("Amorous Chess") Manuscript made for Louise of Savoy, 15th c. Bibliothèque nationale de France, département des Manuscrits; Mss.fr.143, fo 20. Трикомпонентна модель простору Середньовіччя, https://www.semanticscholar.org/ paper/Biblical-Cosmology%3A-The-Implications-for-Bible-Roberts/63e1b44d3474477155cf534b3ee4c4f331f3e5f6/figure/0Геліоцентрична система Коперника, https://phys.org/news/2016-01-heliocentric-universe.html
Keywords: категорія espace cosmique, концепт ESPACE, концепт COSMOS, концептуальна картина світу, номінативне поле концепту, семантичний зсув, концептуальні межі, реконцептуалізація