ІНФОРМАЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ ТЕКСТУ В ПРОЦЕСІ КОМУНІКАЦІЇ - Поліщук, Надія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
В статті розглядається питання диференційного підходу до проблем комунікацій, яка забезпечу (створення, сприйняття та розуміння тексту. Вивчаються закономірності породження та сприйняття мовленнєвого повідомлення (тексту). Розглядаються проблеми мовленнєвого спілкування та виявляються напрямки в дослідженні тексту.__________Література• Веденина Л. Г. Французское предложение в речи. – М. : Высшая школа, 1991.• Гак В. Г. Коммуникативные трансформации и системность средств логических выделений во французском языке // Филологические науки. – 1975. – № 5. – С. 49–53.• Каменская О. Л. Текст и коммуникация. – М. : Высшая школа, 1990.• Колшанский Г. В. Контекстная семантика. – М. : Наука, 1980.• Минкин Л. М. К вопросу о многоаспектности предложения и композиции в языковой синтаксической системы // Иностранные языки в школе. – 1980. – № 4. – C. I5–19.• Реферовская Е. А. Лингвистические исследования структури текста. – Ленинград : Просвещение, 1983.• Степанов Ю. С. В поисках прагматики. Известия АН СССР. – 1981. – № 4. – С. 325–332.• Шахнарович А. М. Семантические аспекты коммуникативной функции языка как коммуникативная деятельность человека. – М. : Наука, 1987. – С. 26–30.• Якобсон Р. Лингвистика и поэтика // Структурализм – «за» и «против». – 1975. – С. 193–230.
Keywords: комунікація, висловлення, текст, мовленнєва діяльність, реципієнт