БАЗОВІ КОМПЕТЕНТНОСТІ ПЕРЕКЛАДАЧА КОНФЕРЕНЦІЙ - Олефір, Ганна; Дейнеко, Іван; Дейнеко , Ірина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
У статті систематизовано інформацію про стандарти професії перекладача конференцій шляхом аналізу діяльності ключових міжнародних стейкхолдерів галузі конференц-перекладу, що може слугувати основою для розробки національних галузевих стандартів.Компетентності перекладача конференцій становлять об’єкт наукової дискусії, адже тлумач є не тільки професійним мовознавцем, а й експертом з усної комунікації.Згідно із стандартами професії, для гарантування високої якості послуг, конференц-перекладач повинен пройти процес конкурсного відбору, бездоганно володіти робочими мовами (рідною і іноземними), мати низку психологічних і особистісних якостей, необхідних для ефективної комунікації, та бути фізично витривалим. Також перекладач конференцій має розуміти інтенції мовця і прихований смисл повідомлення.___________Література:Олефір,Г. І., Дейнеко, І. А., Дейнеко, І. В. «Політика якості перекладів у Європейському парламенті.» Проблеми семантики, прагматики та когнітивної лінгвістики 34 (2018): 177-188.Hoof,H. De l’identité des interprètes au cours des siècles, access: https://cvc.cervantes.es/lengua/hieronymus/pdf/03/03_009.pdfLederer, La traduction aujourd'hui. Le modèle interprétatif. (Paris, Hachette, Collection, 1994), 224.Mounin,G. Les Belles infidèles (Paris, Cahiers du Sud, 1955), 160.Seleskovitch, L'interprète dans les conférences internationales: problèmes de langage et de communication (Paris, Lettres modernes Minard, coll. Cahiers Champollion, 1968), 261.Seleskovitch,, Lederer,M. Interpréter pour traduire (Paris, Didier érudition, 1984), 311.Seleskovitch,, Lederer,M. Pédagogie raisonnée de l’interprétation (Paris, Didier, Érudition/Opoce, 1989), 281.Widlund-Fantini, -M. André Kaminker: une courte biographie, access: http://aiic.gr/page/7915/andre-kaminker-une-courte-biographie/lang/2Widlund-Fantini, -M. Constantin Andronikof: une courte biographie, access: https://aiic.net/page/8353/constantin-andronikof-une-courte-biographie/lang/2Джерела ілюстративного матеріалу:AIIC, access: https://aiic.netCode of professional ethics. Version 2018, access: http://aiic.net/p/6724AIIC Écoles d'interprètes, access: https://aiic.net/directories/schools/georegions/ Rules & by-laws, access: http://aiic.net/p/4036DIN 2347 Übersetzungs – und Dolmetschdienstleistungen – Dolmetschdienstleistungen – Konferenzdolmetschen, access: https://www.din.de/de/mitwirken/normenausschuesse/nat/normen/wdc-beuth:din21:268573014ISO 13611:2014 Interpreting – Guidelines for community interpreting, access: https://www.iso.org/standard/54082.htmlISO 2603:2016 Simultaneous interpreting – Permanent booths – Requirements, access: https://www.iso.org/standard/67065.htmlISO 20109:2016 Simultaneous interpreting – Equipment – Requirements, access: https://www.iso.org/standard/67063.htmlISO 4043:2016 Simultaneous interpreting – Mobile booths – Requirements, access: https://www.iso.org/standard/67066.htmlISO 20108:2017 Simultaneous interpreting – Quality and transmission of sound and image input – Requirements, access: https://www.iso.org/standard/67062.htmlISO 18841:2018 Interpreting services – General requirements and recommendations, access: https://www.iso.org/standard/63544.htmlISO 20228:2019 Interpreting services – Legal interpreting – Requirements, access: https://www.iso.org/standard/67327.htmlISO 22259:2019 Conference systems – Equipment – Requirements, access: https://www.iso.org/standard/72988.html