ВІДМІННОСТІ КИТАЙСЬКОЇ І СЛОВ'ЯНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ У ВИКЛАДАННІ КИТАЙСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ В УКРАЇНІ - Юйсян, Сюн (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Викладання китайської мови як іноземної є не лише мовним, але й культурним вченням. Для викладачів, навчальні об'єкти – це іноземці, які мають різний культурний досвід. Для учнів це- соціальне культурне спілкування. Є багато відмінностей між китайською та слов'янською культурами, які мають великий вплив на вивчення мов. Тобто вчителям потрібно враховувати відмінності та вживати дієвих заходів, щоб допомогти студентам України освоїти китайську мову.Мова є носієм культури, а сама мова також є важливою частиною культури. "Викладання китайської мови як іноземної" – це і викладання мови, і своєрідне вчення культури. Єдність викладання мови та викладання культури є найбільш фундаментальною характеристикою викладання китайської мови як іноземної. Основною та метою навчання китайської мови як іноземної є виховання у студентів комунікативної компетенції китайською мовою. Для студентів, рідна мова яких не є китайською, ця комунікативна компетенція китайською мовою є крос-культурною здатністю спілкування.Система споріднених термінів представляє традиційну культуру будь-якої нації і відображає історичне накопичення різних назв, відповідно представляють різну мовну культуру.Терміни споріднення, як основний словник у тісній формі національної мовної системи. відносно стабільний, що відображає суспільне життя націй, культурні традиції, національну психологію тощо.Хоча між етнічним та національним явищем є схожість, але подібне не означає точно однакове, є певна різниця для виявлення цих ключових спорідненостей._________ЛІТЕРАТУРАКолесов, В. В. Культура речи. Культура поведения (Ленинград, Лениздат, 1988), 271 (In Rus).Кронгауз, М. А. «Обращение как способ моденирования коммуникативного пространства.» Логический анализ языка. Образ человека в культуре и языке (1999): 124-134 (In Rus).Рыжова, Л. П. «Обращение как компонент коммуникативного акта.» Автореф. канд. филол. наук (Калинин, 1982) (In Rus).杜学增. 中俄文化习俗比较 [Du Xuezeng. Comparison of Chinese and Russian cultural customs (1999) (In Chinese).刘焕辉. 交际语言学导论 [Liu Huanhui. Introduction to Communicative Linguistics] (1992) In Chinese)/祝畹瑾.社会语言学概论 [Zhu Wanjing. Introduction to Sociolinguistics] (1992) (In Chinese).