ЕКВАДОРСЬКИЙ ВАРІАНТ ІСПАНСЬКОЇ МОВИ: МАЙБУТНІЙ ЧАС ЗАМІСТЬ ІМПЕРАТИВУ - Сизько , Марія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2022)
Статтю присвячено вивченню особливостей еквадорського варіанту іспанської мови, а саме незвичайному способу формування імперативів за допомогою простого майбутнього часу. Іспанська мова в Еквадорі з самого початку співіснувала з іншими національними мовами корінних народів, зокрема кічва, або кечуа. В результаті їх семантико-прагматичного та синтаксичного зближення еквадорська іспанська набула нових характеристик, що відрізняють її від решти національних варіантів. Одна з таких особливостей – використання простого майбутнього часу в якості наказового способу. Ми визначили, що майбутня форма використовується з метою пом’якшення наказів, прохань та рекомендацій, а також має інші контекстуальні значення, як то віддаленість в часі, перенесення відповідальності, наголошення на важливості. Незвичайним є перенесення структури властивої наказовому способу на імператив, що формується з допомогою майбутнього часу, а саме додавання частки se та займенників прямих додатків після дієслова в майбутньому простому часі.__________Література:• Albor, H. «‘Da’ + gerundio, ¿un quechuismo? y otras maneras de atenuar los imperativos.» Hogo Albor. (1973): 316–318.• Briz Gómez, A. Al hilo del español hablado. Reflexiones sobre pragmática y español coloquial (Sevilla: Editorial Universidad de Sevilla, 2018), 241.• Gutiérrez Marrone, N. «Estudio preliminar de la infl uencia del quechua en el español estándar de Cochabamba, Bolivia.» Dialectología hispanoamericana: estudios actuales (1980): 58–93.• Haboud, M., Palacios, A. «Imperatividad y atenuación en el castellano andino ecuatoriano.» Lengua y Sociedad en el Mundo Hispánico 37 (2017): 21–54.• La nueva política lingüística panhispánica [Електронний ресурс] // ASALE, Real Academia Española. – 2004. – Режим доступу до ресурсу: https://www.rae.es/la-institucion/politica-panhispanica.• Lara, L. F. «Por una redefinición de la lexicografía hispánica.» Nueva Revista de Filología Hispánica 44 (1996): 345–364, https://www.jstor.org/stable/40299438• Niño-Murcia, M. Construcciones verbales del español andino: interacción quechua-española en la frontera colombo-ecuatoriana (University of Michigan, 1988).• Toscano, Mateus. H. «El español en el Ecuador.» Revista de Filología Española, anejo LXI (1953), https://doi.org/10.24201/nrfh.v9i4.1304.• Yépez, L. M. Empleo del Futuro de Indicativo como Imperativo en el Español de Quito (Mariana – Quito, 1984).
Keywords: еквадорський варіант іспанської мова, імператив, майбутній час, кічва