ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНІ ЗАСОБИ ВЕРБАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПТУ ВІЙНА В ІСПАНСЬКОМУ ПУБЛІЦИСТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Дробязко , Анна (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2022)
Статтю присвячено дослідженню способів актуалізації концепту ВІЙНА, який у зв’язку з напруженими соціо-політичними подіями ХХІ століття, посідає важливе місце у свідомості представників іспаномовного суспільства. На нашу думку, подальше вивчення способів його розуміння та інтерпретацій у свідомості кожного народу може стати вагомим внеском до пошуку дипломатичних шляхів вирішення збройних конфліктів. У ході розвідки виявлено способи репрезентації концепту ВІЙНА в іспанських газетних текстах, що висвітлюють акти російської агресії проти Грузії (2008 р.) та України (2014 р., 2022 р.). Розглянувши словникові дефініції даних лексем-вербалізаторів, нами було досліджено поняттєвий складник концепту. Здійснено аналіз структурно-семантичного наповнення концепту, проаналізовано контексти використання вербалізаторів, з метою визначення асоціативного складника, який допомагає розібратися в ставленні до цього явища продуцентів та споживачів іспанського публіцистичного дискурсу. Встановлено, що концепт ВІЙНА має розгалужене номінативне поле та широкий спектр інтерпретацій залежно від контексту, в якому він використовується.__________Література:• Брославська, Л.Я. «Номінативний простірконцепту war / війна в американській мовній картині світу.» Англістика та американістика 13 (2016): 27–32.• Васянович, Є. «Cтруктурно-семантичне наповнення концепту «ВІЙНА» у лінгвістичних дослідженнях.» Гуманітарна освіта в технічних вищих навчальних закладах 38 (2018): 5-9.• Голубовська, І.О. Етнічні особливості мовних картин світу (Київ: Логос, 2004), 282.• Данилич, В.С. Феномен людини в системі мови і картині світу (за пам’ятками епохи становлення національної мови і національної літератури Іспанії) (Київ, 2000), 246.• Кагановська, О.М. «Текстові концепти художньої прози: когнітивна та комунікативна динаміка (на матеріалі французької романістики середини ХХ сторіччя).» (Дис. д-ра Київ, 2003), 502.• Попова, Н.М. Національно-марковані концепти в мовній картині світу Іспанії: динаміка розвитку: монографія (Київ, 2018), 268.• Яворська, Г.М. «Концепт «ВІЙНА»: семантика і прагматика.» Стратегічні пріоритети 1 (38) (2016): 14-23.Джерельна база:• «A seis meses de la “operación militar especial” de Rusia en Ucrania, la guerra se eterniza.» El Observador (2022), https://www.elobservador.com.uy/nota/a-seis-meses-de-la-operacion-militar-especial-de-rusia-en-ucrania-la-guerra-se-eterniza-20228232260• David,  «Herszenhorn. La guerra de la desinformación.» El País (2014), https://elpais.com/internacional/2014/04/16/actualidad/1397671343_218418.html• EE UU desplegará tropas en la frontera oeste de Ucrania y Rusia mantiene las suyas en el este. 20 minutos internacional (2014), https://www.20minutos.es/noticia/2117108/0/ucrania/ tropas-occidente/rusia/• «El ataque de Rusia a Ucrania: así ha empezado la guerra Madrid.» El País (2022), https://elpais.com/internacional/2022-02-24/video-asi-ha-empezado-la-guerra-en-ucrania.html• El Diccionario de la lengua española, https://dle.rae.es/• Meyer,  «Guerra relámpago en Georgia.» El País (2008), https://elpais.com/diario/ 2008/08/28/internacional/1219874407_850215.html• Lucía Abellán. «Rusia acepta una solución temporal a la ‘guerra del gas’.» El País (2014),https://elpais.com/internacional/2014/06/02/actualidad/1401736814_446491.html• Luis Doncellucía Abellán. «La ‘guerra del gas’ vislumbra su final.» El País (2014), https://elpais.com/internacional/2014/10/30/actualidad/1414701076_728776.html• María Antonia Sánchez Vallejo. La ofensiva de Kiev lleva la guerra al este. El País (2014), https://elpais.com/internacional/2014/05/03/actualidad/1399147310_358886.html• María,  «Sahuquillo. Rusia lanza un ataque por tierra, mar y aire contra Ucrania y se acerca a la capital Sloviansk (Ucrania).» El País (2022), https://elpais.com/internacional/2022-02-24/putin-ordena-una-operacion-militar-en-ucrania.html• Rodrigo Fernández. «Guerra abierta entre Rusia y Georgia.» El Pais (2008), https://elpais.com/diario/2008/08/10/internacional/1218319201_850215.html• Rodrigo Fernández. «Rusia bombardea Georgia en una espiral de guerra abierta.» El País (2008), https://elpais.com/diario/2008/08/10/portada/1218319205_850215.html• Rodrigo Fernández. «Rusia inicia una ‘guerra del gas’ con cortes en el suministro a Ucrania.» El País (2014), https://elpais.com/internacional/2014/06/16/actualidad/1402905837_ html
Keywords: концепт, публіцистичний дискурс, метафора, війна, способи вербалізації