ЕКСПРЕСИВНИЙ ТА ОЦІННИЙ ПОТЕНЦІАЛ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ АЗАРТНИХ ІГОР В ІСПАНСЬКІЙ МОВІ - Бобчинець , Любов (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2022)
Статтю присвячено функціям фразеологічних одиниць азартних ігор у сучасній іспанській мові. Досліджувані фразеологізми широко використовуються у текстах новин, особливо в заголовках. Є також випадки використання фразеологізмів як власних назв: ергонімів та назв страв. Фразеологізми азартних ігор в іспанській мові виконують експресивну та оцінну функції. Шляхом контекстуального аналізу виявлено позитивну або негативну оцінку людей, ситуацій, поведінки, що виражають фразеологізми азартних ігор. Більшість фразеологічних одиниць азартних ігор використовується для негативної оцінки політиків. Прислів’я та приказки про азартні ігри виражають негативну оцінку до гри, що може викликати залежність. Структурно фразеологізми азартних ігор є іменними, прикметниковими та дієслівними словосполученнями. Прислів’я та приказки про азартні ігри є простими і складними реченнями з римою і паралельними конструкціями. Перспективи подальшого дослідження полягають у порівняльному аналізі українських та іспанських фразеологізмів азартних ігор, а також у пошуку еквівалентів перекладу.__________Література:• Almargo, «Rafa Escobar enseña sus cartas hoy en Estepona». Europasur. Accessed August 03, 2012. http://www.europasur.es/deportes/Rafa-Escobar-ensena-cartas-Estepona_0_612239349.html• De Haro, José Luis. «La Fed no enseña sus cartas ante la incertidumbre de Trump y una creciente inflación». El economista. Accessed February 01, 2017. http://www.eleconomista.es/mercados-cotizaciones/noticias/8126391/02/17/La-Fed-no-ensena-sus-cartas-ante-la-incertidumbre-de-Trump-y-una-creciente-inflacion.html• Díaz Orozco,, Zuluaga Gómez, F. O., Astrid Ciro, L. «Funciones de los fraseologísmos en la novelística de García Márquez: el caso de la desautomatización.» Revista virtual Universidad Católica del Norte, (26), febrero-mayo, 2009. Accessed September 03, 2022: http://revistavirtual.ucn.edu.co/index.php/RevistaUCN/article/view/112• González Díaz, José Luis. Dichos y proverbios (Madrid: Edimat Libros, 2013), 490.• Jerico, Pilar. Ante los problemas de una mujer el hombre da soluciones y pone cara de póquer. Accessed November 03, 2015. http://www.pilarjerico.com/por-que-ante-los-problemas-de-una-mujer-el-hombre-da-soluciones-y-pone-cara-de-poquer• Körbely,, Rörs, S, F. "Rusia vuelve a meter baza en Afganistán". Tiempo de hoy. Accessed May 05, 2017. http://www.tiempodehoy.com/mundo/rusia-vuelve-a-meter-baza-en-afganistan• Lozano, "El as en la manga que se guardaba el chavismo para fijar sus propias reglas". La Nación. Accessed May 03, 2017. http://www.lanacion.com.ar/2019921-el-as-en-la-manga-que-se-guardaba-el-chavismo-para-fijar-sus-propias-reglas• Parra, Ignacio. Autoestima es el castillo de naipes. Accessed May 18, 2015. http://www.psicologomajadahonda.net/autoestima-el-castillo-de-naipes/• Romero, Yolando. "Romper la baraja". Accessed September 20, 2013. http://www.judoaviles.es/actualidad-noticias-detalle.asp?id=408• Zuluaga, A. Sobre las funciones de los fraseologismos en los textos literarios (Madrid: Paremia, 1997): 631-640.• «A Madrid jugárselo todo». Accessed April 21, 2017. http://www.judoaviles.es/actualidad-noticias-detalle.asp?id=408• «Baraja de viajes». Accessed November 23, 2016. https://barajadeviajes.com/2016/11/23/el-parque-tayrona-en-colombia/• «El nuevo partido de Clolau enseña sus cartas: república social, democrática y ambientalmente justa». abc.es Accessed January 20, 2017. http://www.abc.es/espana/catalunya/politica/abci-nuevo-partido-colau-ensena-cartas-republica-social-democratica-y-ambientalmente-justa-201701201241_noticia.html• «Jugárselotodo». Hoy es. noticias de deporte. Accessed November 09, 2013. http://www.hoy.es/v/20111109/deportes/mas-deporte/golf-normal-jugarselo-todo-20111109.html• «Taberna Sota, caballo, rey: el nuevo concepto del grupo Raza Nostra en Pozuelo».  Blogpost Comer bien a buen precio en Madrid. Accessed June 28, 2015 http://comerbienabuenpreciomadrid.blogspot.com/2015/06/sota-caballo-rey-raza-vaca-hamburguesa-nostra-juan-pozuelo.html
Keywords: фразеологізми азартних ігор, експресивність, оцінна функція, прислів’я про азартні ігри