ПСИХОЛІНГВІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ВЕРБАЛЬНИХ ТА НЕВЕРБАЛЬНИХ ПРЕЗЕНТАЦІЙ У МУЛЬТИПЛІКАЦІЙНОМУ ФІЛЬМІ «HORRID HENRY» - Ткаченко , Наталія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2022)
В статті висвітлюється психолінгвістична семантика вербальних та невербальних дитячих репрезентацій, які відтворюють одвічні проблеми виховання дітей. Мульниплікаційний фільм “Horrid Henry” іще не був вибраний як матеріал для поліпарадигмального психолінгвістичного вивчення комунікації у складі лінгвістичного, лінгвокогнітивного, прагмалінгвістичного та лінгвіодидактичного аналізу. Комплексне дослідження назви мультфільму “Horrid Henry” охоплювало лексикосемантичний, контекстуальний та текстовий аналіз. Функціональна парадигма дослідження виявила той факт, що саме корисна діяльність, а не батьківські повчання і не адаптація до суспільства організує розум та поведінку дитини. Таким чином, колокація “Horid Henry” втрачає семантику “horid”, виявляючи позитивні концептуальні трансформації.__________Література:• Капустюк, О. М., Пастушенко, В. С. «Психологічні особливості само презентаційної поведінки дітей 9-10 років.» Особистість в умовах кризових викликів сучасності: Матеріали методологічного семінару НАПН України (24 березня 2016 року) (Київ, 2016): 146−153• Коменський, Я. Велика дидактика (1982): 309−311.• Ушинський, К. Д. «Людина як предмет виховання.» Вибрані пед. твори: у 2 т., т. 1 (Київ, Радянська школа, 1983), 393.• Фіцула, М. М. Педагогіка: Навчальний посібник для студентів вищих педагогічних закладіво світи. (Київ, Видавничий центр «Академія», 2002), 528.• Большой энциклопедический словарь, https://rus-big-enc-dict.slovaronline.com/54516• “HorridHenry” animated cartoon, https://en.wikipedia.org/ wiki/ Horrid _Henry_ (TV_series).• Oxford Advanced Learner’s Dictionary, https://www.oxfordlearnersdictionaries, com/definition/ english/horrida rather horrid little man• Oxford Advanced American Dictionary, https://www.oxfordlearnersdictionaries. com/ definition/ american_english/horrid
Keywords: поліпарадигмальне вивчення, психолінгвістика, семантичні репрезентації, комунікація, поведінка