МОДАЛЬНОСТІ ВИСЛОВЛЕННЯ – ЕНУНЦІАЦІЇ - Падалка , Юлія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2022)
Статтю присвячено дослідженню модальності висловлення – енунціації. В статті на матеріалі іспанської мови розглядаються та аналізуються речення з вживаннням енунціації. Модальність – міжрівнева комунікативно спрямована граматична надкатегорія, яка вказує на стосунок змісту речення до дійсності з погляду мовця, має комплексний, багатоаспектний вияв, структурована трьома різновидами категорій – морфологічною модальністю, синтаксичною модальністю та лексико-граматичною модальністю. Модальність висловлення виявляє себе подвійно: з одного боку, вона стосується мовця, метою якого є саморепрезентація, а також установлення соціального статусу адресата; з іншого – торкається співрозмовника, коли мова йде про отримання певної реакції (позитивної або негативної) на повідомлення, коли є необхідність спонукати партнера по комунікації до виконання або невиконання певної дії. Тобто відбувається процес суб’єктивного кодування (адресантом) і декодування (адресатом) пропозиційного змісту висловлювання. Висловлювання – це акт створення повідомлення, складний процес його створення або, іншими словами, індивідуальний акт використання мови, у порівнянні з висловом, результатом висловлювання. Таким чином, у цілому, аналіз висловлювання полягає у дослідженні відображення суб’єкта у повідомленні.__________Література:• Сadenaser, http://cadenaser.com/ser/2016/10/30/deportes/1477830622_174413.html• Cely, H. Semántica de los verbos que denotan preparación de alimentos en el español de Colombia (Tunja: Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia, (Tesis de grado), 1981).• Gramática descriptiva de la lengua española (Madrid: Espasa, 1999):• Hermoso, A. Gonzáles, Cuenot, J. R., Alfaro, M. Sánchez. Curso práctico. Gramática de español lengua extranjera (Madrid: Edelsa, 1998), 272.• Palmer, F. R. Modality and the English Modals (N.Y.: Longman, 1990), 256.• Palmer, F. R. Mood and Modality, 2nd ed. (Cambridge: Cambridge University Press, 2001), 236.
Keywords: модальність, мовна універсалія, модальність висловлення, модальне значення, категорія модальності