ПЕРИФРАСТИЧНІ КОНСТРУКЦІЇ З ГЕРУНДІЄМ В ІСПАНСЬКІЙ МОВІ ХІІ СТОЛІТТЯ - Корзова , Лідія; Обручникова , Олена (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2025)
У статті розглядається проблема формування, семантики та використання перифрастичних конструкцій з герундієм в іспанській мові ХІІ століття (на матеріалі поеми «Пісня про Сіда» (початок ХІІ століття), першого літературного тексту, написаного кастильською мовою. Дослідження залучене у контекст наукових розвідок з аспектології різних науковців, які здійснювали аспектологічні студії. У статті класифікуються дієслова, що утворюють перифрастичні конструкції з герундієм. Здійснено аналіз аспектуальних значень герундіальних перифрастичних конструкцій з дієсловами estar, ir, andar, seer. Проаналізовано ступінь їх граматикалізації. Результати дослідження показують, що процес десемантизації дієслів estar, ir, andar, seer в сполученні з герундієм свідчить про те, що вже у ХІІ столітті виявилася чітка тенденція до формування граматикалізованих аспектуальних перифрастичних конструкцій з герундієм, що є проявом аналітизму в системі граматичних відношень іспанської мови.