ТИПОЛОГІЇ ІНТЕРМЕДІАЛЬНОСТІ У СУЧАСНІЙ ЛІНГВІСТИЦІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Чаюн, Ірина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2025)
У статті розглядаються основні підходи до типологізації інтермедіальності як феномена сучасної культури та мистецтва. Проаналізовано ключові проблеми, що виникають у процесі класифікації інтермедіальних явищ, зокрема розмитість меж між медіа, складність узагальнення теоретичних моделей та варіативність інтерпретацій. Окрему увагу приділено перспективам розвитку типологічних підходів, їхньому значенню для міждисциплінарних досліджень і подальшої інтеграції в сучасний науковий дискурс. Запропоновано систематизацію основних моделей класифікації інтермедіальності та обґрунтовано необхідність розширення методологічного інструментарію для аналізу цього явища. _____________ Література: • Prosalova, V. A. (2010). Intermedialʹnistʹ u systemi intertekstualʹnykh zv’iazkiv. Aktualʹni problemy ukraïnsʹkoï literatury i folkloru: Zb. nauk. pr., Donetsʹk. nats. un-t, (15), 12–18. • Fesenko, V. I. (2014). Literatura i zhivopys: intermedialʹnyi dyskurs (Navch. posib.). Kyiv: KNLU. • Besson, R. (2014). Prolégomènes pour une définition de l’intermédialité à l’époque contemporaine. HAL. https://shs.hal.science/hal-01012325/ • Clüver, C. (2007). Intermediality and interarts studies. In Changing Borders: Contemporary Positions in Intermediality (pp. 19–37). Lund: Intermedia Studies Press. • Hansen-Löve, A. (1983). Intermedialität und Intertextualität: Probleme der Korrelation von Wort und Bildkunst. Wiener Slawistischer Almanach, 11, 291–360. • Schroter, J. (2011). Discourses and models of intermediary. CLCWeb: Comparative Literature and Culture, 13(3). http://docs.lib.purdue.edu/clcweb/vol13/iss3/ • Wolf, W. (2011). (Inter)mediality and the study of literature. CLCWeb: Comparative Literature and Culture, 13(3). https://doi.org/10.7771/1481-4374.1789