ОБРАЗНИЙ КОМПОНЕНТ КОНЦЕПТУ «MISTOL» В АРГЕНТИНСЬКОМУ ФОЛЬКЛОРІ - Ломакіна, Ірина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2025)
Концепт mistol в аргентинському фольклорі впливає на спосіб, яким сприймається навколишній світ і також сприяє взаємодії з навколишнім світом. В статті з’ясовується роль образного компоненту концепту mistol у формуванні мовної картини світу аргентинців через фольклор, вивчається, за допомогою яких інтерпретацій відбувається цей вплив, досліджено, як мова і концепт mistol взаємодіють і взаємопов’язані. У когнітивному просторі кожної країні є рослини – символи. Вони символізують красу, слугують оберегами в негараздах, захищають, дають здоров’я, сили і натхнення, тішать у розлуці. Концепт mistol посідає чільне місце в аргентинській когнітивно-мовній картині світу, бо він є універсальною національною і духовною когнітивною одиницею. Основні когнітивні образи в структурі концепту mistol – це «кохання» та «любов до батьківщини». Образ «кохання» в аргентинському фольклорі тісно пов’язаний з запахом квітів цього дерева і солодким смаком його плодів. Образ концепту охоплює широке інформаційне поле: «щастя», «солодке кохання», «солодка дівчина», «солодкі вуста коханої». На таку глибинну концептуалізацію mistol на аргентинському фольклорному ґрунті вказують чисельні порівняння цієї рослини з коханою дівчиною: з її устами, очами, голосом. Тобто концепту mistol притаманні антропоморфні риси. Образ концепту mistol має стійкий символічний відповідник: асоціативно з людиною говоримо про красу, доброту, молодість. Також інформаційне поле mistol втілює значення «мій дім», «моя місцевість, де ростуть ці дерева». Часто концепт mistol замінює назву місцевості на півночі Аргентини метафорично вказуючи на неї. Це дерево, що росте біля батьківської хати, стійко пов’язане із спогадами дитинства. Тому mistol викликає когнітивні образи «захист», «оберіг», «надія». У чисельних творах йдеться про те, що це дерево є ознакою рідної землі і прикрашає її. З картиною світу багатьох інших мов співпадає сприйняття «зустрічатися під деревом», «танцювати під деревом», «відпочивати під деревом», «насолоджуватися тінню в спеку». В цьому значенні mistol викликає образи щастя, радості, задоволення, внутрішнього тепла, солодкого життя. _____________ Література: • Джеріх, О. С. (2018). «Концепт» у сучасній когнітивній лінгвістиці та лінгвокультурології: поняття та структура. Типологія мовних значень у діахронічному та зіставному аспектах, 35–36, 61–69. • Приходько, А. М. (2008). Концепти і концептосистеми в когнітивно-дискурсивній парадигмі лінгвістики. Запоріжжя: Прем’єр. • Arboles del Chaco. (n.d.). Rhamnaceae. Retrieved from https://arbolesdelchaco. blogspot.com/search/label/Rhamnaceae • La Cuerda. (n.d.). Buscar acordes de “algarrobo”. Retrieved from https://acordes. lacuerda.net/busca.php?exp=algarrobo&canc=0&ord=0&ini=0 • Cancioneros.com. (n.d.). Buscar letras de “algarrobo”. Retrieved from https://www.cancioneros.com/letras/buscar.php?CT=algarrobo&x=11&y=16 • Folklore y Tradiciones. (n.d.). Cancionero Popular Rioplatense, Tomo I. Retrieved from https://www.folkloretradiciones.com.ar/literatura/Cancionero%20Popular%20Rioplatense%20%20Tomo%20I.pdf