СТИМУЛИ ТА ПРОВОКАЦІЇ НЕВЕРБАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ - Ткаченко, Наталія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2024)
Призначення статті описати невербальні семіотичні засоби комунікації для покращення порозуміння людей в умовах дефіциту часу та суспільних та національних барєрів комунікації. Метод. Це дослідження вимагало емпіричного квалітативного аналізу: в різних ситуаціях спілкування. Дослідженні вимагало інтерпретаційного, інтроспективного, інтенційного аналізу невербальних засобів спілкування задля класифікації суспільних стереотипів, таких як гендерні, сімейні, професійні, дружні, національні угрупування та ін. Невербальні засоби провокації поділяються на оптико-кінетичні, жести, міміку та пантоміміку. Інтенційна функція невербальних засобів охоплює когнітивну, емоційну та соціальну (конвенційну) інформацію. Дослідження відкриває проблеми декодування, вибору невербального засобу спілкування, їх регулювання та переводу у вербальне мовленняю ________________ Література: • Байбакова, О. О. · Невербальні засоби спілкування вміжультyрнiй комунікації. Науковий вісник УжНУ Педагогіка. Соціальна робота Випуск 35. 2015. Електронний репозитарій ДВНЗ "УжНУ" 2015. 48 с. • Заболотня, ·М. Ю. · Невербальна комунікація як складова процесу спілкування. 2019. http://ir.librarynmu.com › bitstream • Ковалинська, І В Нeвербальна комунікація: Київський Університет імені Бориса Грінченка. К.: Вид-во “Освіта України”, 2014. 289 c. https://elibrary.kubg. edu. ua › I_Kovalynska_ NC_GI • Колотій, Н. В, Роль невербальних засобів комунікації у формуванні іміджу майбутніх фахівців ІТ індустрії. Актуальні питання гуманітарних наук. Вип 38. Tом 2, 2021. C. 132-137. http://www.aphn-journal.in.ua › archive › part_2 • Корнєва, Л. М. ·Невербальні засоби в міжкультурній комунікації. Культура народов Причерноморья. Національна бібліотека України. 2004. № 49, Т.1. С. 88-90. http:// dspace. nbuv.gov.ua › handle › - • Лабунская, В. А. Невербальное поведение / Ростов-на-Дону: издательство • Ростовского университета. 1986. 135 с. • Мацюк, З. Українська мова професійного спілкування: Навч.посібн. / З.Мацюк, Н.Станкевич, К.: Каравела, 2010. 352 с. • Мусієнко А. Паралінгвістичні засоби спілкування. Невербальні засоби комунікації як запорука успіху оратора (тези магістрантів слов’янського відділення Інституту філології). / за ред. В. В. Герман та Н. Соларьової. Суми: Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка. 2014. 48 с. https://library.sspu.edu.ua/ wp-content/uploads/2018/04/ Neverbalny_zasobi_ komunikacii. pdf. 19-26. • Николаева, Т. М. Жест и мимика в лекции. М., 1972. • Орбан-Лембрик Л.Е. Психологія управління. К.: Академвидав, 2003. 568 с. • Погосова, В. В., Лобунько, Л. Н. К вопросу о паралингвистических средствах в языковой коммуникации. Сопоставительное изучение языков и культур. Ставрополь, 2000. С.231-236. • Преснухін, Б. Жести в pізних крaiнaх світу. Правила і поради з теми Невербальна культура вчителя-оратора. Невербальні засоби комунікації як запорука успіху оратора (тези магістрантів слов’янського відділення Інституту філології). Суми: Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка. 2014. 38-42. https://library.sspu.edu.ua/wp-content/uploads/ 2018/04/ Neverbalny_ zasobi_ komunikatsii. • Радевич-Винницький, Я. Етикет і культура спілкування. Львів, 2001. • Сайтарли, І. А. Культура міжособистісних стосунків: Навч.посібн./ І. А. Сайтарли. К: Академвидав. 240 с. • Терехова, С. І. Тенденції розвитку репрезентацій просторових і часових указувань (на матеріалі української, російської та англійської мов. Типологія мовних значень у діахронічному та зіставному аспектах: Зб. наук. пр. /.Ред. кол.В.Д. Каліущенкота ін. Донецьк: ДонНУ, 2006. Вип. 13. С. 201-209. • Тимкова, В. Проксемічні особливості невербального ділового спілкування менеджера. Гуманітарна освіта в технічних вищих навчальних закладах.: зб. наук. пр. № 37, Київ, 2018.С. 80-86. • Чаєвська, Т. Проксеміка.Невербальні засоби комунікації як запорука успіху оратора (тези магістрантів слов’янського відділення Інституту філології) / за ред. В. В. Герман та Н. Соларьової. Суми : Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2014. 48 с. • Чмут, Т. К., Чайка Г.Л., Лукашевич М.П. Етика ділового спілкування. К. 2003. • Gulberg, І. Eye Movements and Gestures in Human Face-to-Face Interaction /The Mind’s Eye: Cognitive and Applied Aspects of Eye Movement Research / Edited by Hyona J., Radach R., Deubel H. North Holland. 2003. Chapter 32. P. 685-704. • Hall, E. T. The Hidden Dimension. Anchor Books. (1966). • Pease, A. Language of gestures: how to read the thoughts of other people by their gestures. M.: Ai-Kiu, 1995. 257 s. • https://pidru4niki.com/83358/psihologiya/monologichne_dialogichne_movlennya