СУЧАСНИЙ ЖІНОЧИЙ ДЕТЕКТИВ, ОСОБЛИВОСТІ ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ - Смущинська, Ірина; Циркунова, Ірина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2024)
Статтю присвячено особливостям сучасного жіночого детективу, історії становлення детективу як особливого жанру. Сучасний детектив дедалі більше зосереджується на психології героїнь, соціальних темах та гендерних питаннях. Український детектив фокусується на буденних проблемах і взаєминах, тоді як іспанський має глобальніший масштаб і показує професійних жінок-детективів. Роман «Диригент» Долорес Редондо є прикладом масової літератури, де сюжет домінує над мовленням і стилем, а психологічний аналіз і містичні елементи підсилюють напруження. ______________ Література: • Бессараб О. Детективний роман як головний прояв масової літератури кінця ХХ – початку ХХІ століття. Вісник Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна 1014 (65), 2012. С. 204-207. • Гуляк Т. Жанрова своєрідність українського жіночого детективу. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія : Філологія 37. 2018. С. 153–156. • Дячук Л. С. Сучасна французька жіноча проза в українських перекладах: автореферат ... канд. філол. наук (К.: КНУ імені Тараса Шевченка, 2016), 20 с. • Єрмоленко І. І. Композиційне і комунікативно-прагматичне конструювання “чорного детективу” Даніеля Пеннака: автореферат ... канд. філол. наук (К.: КНЛУ, 2016), 20 с. • Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник у двох томах. Том 1 (за ред. Н. Михальської та Б. Щавурського). (Тернопіль: Богдан, 2005), 823 с. • Концепти і концептосистеми: динамічні виміри (під ред. І. О. Голубовської, Л. В. Клименко) (Київ: Логос, 2017), 178 с. • Пономарьова О. О. Французький детективний гумористичний текст: теоретичні засади дослідження. Проблеми семантики, слова, речення та тексту 17, 2006. С. 297–301. • Пономарьова О. О. Структурно-композиційні та комунікативно-прагматичні особливості французького детективного гумористичного роману: дисертація ... канд. філол. наук (К.: КНЛУ, 2008), 204 с. • Соболєва Я. Ю. Концепт ТАЄМНИЦЯ та його верболізація в українській лінгвокультурі: автореферат ... канд. філол. наук (К.: КНУ імені Тараса Шевченка, 2014), 18 с. • Таранова А. О. Детектив очима жінки. Актуальні проблеми слов’янської філології XIV: Лінгвістика і літературознавство, 2007. С. 231-239. • Тодоров Ц. Поняття літератури та інші есе. Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2006.162 с. • Romero Tabares Isabel. Literatura de masas: subgénero o nueva literatura? Revista Crítica, 7 листопада 2015. https://www.revista-critica.es/2015/11/07/literatura-de-masas-subgenero-o-nueva-literatura/. • Quels sont les 10 meilleurs policiers et thrillers en 2024? Audible, 2024. https://www.audible.fr/blog/meilleurs-polars-thrillers-2024. Джерела ілюстративного матеріалу: • Редондо Долорес. Диригент (Харків: КСД, 2022), 699 с. [Redondo, D. Dyryhent. (Kharkiv: KSD, 2022), 699 s.] • Arsène Lupin et Fantômas. Les histoires policières françaises du début du XXe siècle (M. : Radouga, 1989), 397 p. • Borniche R. L’Indic (P. : Grasset, 1977), 444 p. • Christie A. Rendez-vous à Bagdad (trad. de l’ang.) (P. : Librairie des Champs-Elysées, 1996), 246 p. • Ne vous fâchez pas, Imogène (P. : Librairie des Champs-Elysées, 1962), 249 p. • Leroux Gaston. Le parfum de la dame en noir (P. : Bibebook, 1908), 278 p. • Nothomb A. Mercure (P.: Albin Michel, 1998), 189 p. • Redondo Dolores. La cara norte del corazón (Barcelona: Ediciones Destino, 2021), 685p. • Simenon G. Le chien jaune (M. : V. chkola, 1964), 138 p.