КОНВЕРГЕНТНІ ТА ДИВЕРГЕНТНІ РИСИ ПОРТУГАЛОМОВНИХ ТА ІСПАНОМОВНИХ ЗАГАДОК І СПОСОБИ ЇХ ПЕРЕКЛАДУ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - Орличенко, Олена (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2024)
Щоб вважатися фольклорним, явище повинно відповідати певним характеристикам, а саме: мати анонімне походження, бути широковідомим, використовуватися багатьма людьми у певному регіоні, розповсюджуватися в усній формі. Загадка – це дуже давня літературна форма, яка переважно складається з питання і відповіді (розгадки). Інший широковідомий тип загадок набуває більш описово-розповідного характеру і в своїх популярних варіантах часто представлений у римованій формі. Загадки безпосередньо по’вязані з грою слів і неоднозначними смисловими асоціаціями. У давнину розгадування загадок вважалося справою вчених, мудреців. У наш час – це розваги для осіб будь-якого віку. Існує багато типів загадок, кожна з яких має свою модель створення та спосіб розшифрування. Структура загадок проста, у переважній більшості складається лише з двох речень (питання і відповіді), і пропонує найбільш очевидні характеристики об’єкта, який потрібно відгадати. Ці мовні одиниці можуть мати як питальну, так і стверджувальну форми. Можуть бути римованими або ні, заплутаними і каверзними або надзвичайно простими, хоча це і не повний перелік можливих варіантів структури загадок португальською, іспанською та українською мовами, які послужили емпіричним матеріалом для цього дослідження. В цілому, в португаломовних, іспаномовних та українських загадах прослідковується конвергентність базових форм, але водночас є розбіжності (дивергентні риси). Часто загадки побудовані так, що справляють враження парадоксу, збиваючи з розуму кожного, хто її чує або ж читає. Проблема перекладу португаломовних та іспаномовних загадок українською мовою є багатоаспектною і полягає перш за все у відтворенні гри слів, оскільки нівелювання останньої впливає не тільки на первісне призначення оригіналу, але й повністю розмиває сенс загадки. ____________ Література: • Загадка. https://uk.wikipedia.org/wiki • Логогриф. https://uk.wikipedia.org • Фанданґо що таке fandango значення і тлумачення слова, визначення терміна. https://jak.koshachek.com/articles/fandango-shho-take-fandango-znachennja-i.html#google_vignette • Adivinanza. https://es.wikipedia.org/wiki/Adivinanza • Carvalho Sousa, Filomena. Cultura e expressões orais: A adivinha. https://fileview.-fwdcdn.com/?url=https://mail.ukr.net/api/public/file_view/list%3Ftoken%3D5GM8rBa TdgCRTMzMXjMsswl8rZjGw-0wST_FU3FFWOYI_GSCAFwm_KeNeqPfDMMv GzgHQVlB-GABMk2Wv7Aq43pvHFUyXzHY:fAXjuS-DmevXzCnG%26r%3 D1698919590554-&default_mode=view&lang=ru#start=0 • Morote Magán, Pascuala. Juegos de lengua y literatura. adivinanzas y trabalenguas. Universitat de Valencia, España. https://cvc.cervantes.es/ensenanza/biblioteca_-ele/aepe/pdf/congreso_45/congreso_45_18.pdf • Peña Hernández, Enrique. (1968). Folklore de Nicaragua. Masaya, Nicaragua, Centroaméruca. • Reusner, Nicolaus. Aenigmatographia Sive sylloge aenigmatum et griphorum convivalium: ex varijs & diversis auctoribus, tam antiquis, quam novis, collectorum, & uno volumine comprehensorum Draudius & Angelus, 1599. https://books.google.com.ua/-books/about/Aenigmatographia_Sive_sylloge_ aenigmatum.html?id=aeTEngEACAAJ&redir_esc=y • Rosário Rosa Da(s) adivinha(s): da expressão oral ao jogo simbólico. https://www.researchgate.net/publication/347662826_Das_adivinhas_da_expressao_oral_ao_jogo_simbolico • Salvador Latin Riddles [Enigmata]. The Literary Encyclopedia. http://www.litencyc.com/php/stopics. php?rec=true&UlD= 1596 (дата звернення: 14.12.2012). Джерела ілюстративного матеріалу: • 30 загадок українською мовою (з відгадками). http://doshkolenok.kiev.ua/ zagadki/224-zagadki-ykraunskoj-movoj.html • 100 загадок українською мовою з відповідями. https://spadok.org.ua/ mova-i-pysemnist/100-zagadok-ukrayinskoiu-movoiu-z-vidpovidyamy#google_vignette • Загадка про часник на українській мові. http://korusno-znatu.in.ua/inshe/zagadky/ zagadka-pro-chasnyk/#google_vignette • Загадки Леоніда Глібова. https://mala.storinka.org/%D0%B7%D0%B0% D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D1%96%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D1%96%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B0.html • Загадки на біблійну тематику. https://www.scribd.com/document/ 490362511/%D0%97%D0%90%D0%93%D0%90%D0%94%D0%9A%D0%98-%D0%9D% D0%90-%D0%91%D0%86%D0%91%D0%9B% D0%86%D0%99%D0%9D%D0%A3-%D0%A2%D0%95%D0%9C%D0% 90%D0%A2%D0%98%D0%9A%D0%A3-docx • Загадки про ім’я. https://vseosvita.ua/library/embed/0018ii-b35c.doc.html • Загадки про їжу на українській мові. https://dovidka.biz.ua/zagadki-pro-yizhu-na-ukrayinskiy-movi • Загадки про коня, кобилу, лоша українською мовою. https://megaznaika.com.ua/zahadky-pro-konya-kobylu-losha-ukrajinskoyu-movoyu/#google_vignette • Загадки про телефон українською. https://dovidka.biz.ua/zagadki-pro-telefon-ukrayinskoyu • Загадки українською мовою. http://doshkolenok.kiev.ua/zagadki/224-zagadki-ykraunskoj-movoj.html#google_vignette • Загадки українською мовою. https://kolobook.org/zagadki-ukrainskoyu-movoyu/ • Мондонґо. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%-D0%B4%D0%BE%D0%BD%D2%91%D0%BE. • Пустунчик. https://pustunchik.ua/ua/checkyourself/zagadki/zagadki-ob-ekzoticheskikh-ptitsakh#google_vignette • Українські загадки. http://zagadki1.ru/ua/zagadky-pro/zagadky-pro-vinyk.htm#google_ vignette • Українські загадки. https://zagadki.in.ua/ • Українські загадки: кращі з кращих. https://vsviti.com.ua/society/57805 • Фанданго. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%BD% D0%B4%-D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BE • 61 adivinhas infantis para divertir a criançada. https://www.todamateria.com.br/adivinhas • 101 Adivinanzas chilenas para niños y niñas (Spanish Edition) Tapa blanda – 16 Noviembre 2021. https://www.amazon.com/-/es/Enrique-Marchant/dp/ 9563249097 • Acertijos y adivinanzas populares. https://www.pocoyo.com/adivinanzas/ populares • Adivinanzas y Acertijos Populares. https://www.mexgrocer.com/ adivinanzas.html • Adivinanzas, cortas y de origen mexicano. https://www.mexicodesconocido.com.mx/adivinanzas-cortas-y-de-origen-mexicano.html • https://www.todamateria.com.br/adivinhas/#google_vignette • Adivinhas com Respostas. https://educamais.com/adivinhas-com-respostas/#google_ vignette • Adivinhas infantis para brincar, entreter e aprender. https://www.brincacomigo.pt/ adivinhas-infantis-para-brincar-entreter-e-aprender/ • pt. https://adivinhas.pt/ • Adivinhas: qual é coisa qual é ela…? 10 adivinhas portuguesas, 18 com animais e 15 que são hilariantes! Já conhecem todas? https://pumpkin.pt/familia/atividades-com-miudos/brincar-brinquedos-criancas/adivinhas/ • Atividades que estimulam a memória #8 Adivinhas. https://apexa.org/ atividades-que-estimulam-a-memoria-8-adivinhas/ • Adivinhas infantis para brincar, entreter e aprender. https://www..pt/adivinhas-infantis-para-brincar-entreter-e-aprender/ • Enigmas, charadas ou adivinhas: A arte de complicar algo simples. https://critico6.blogspot.com/2016/09/enigmas-charadas-ou-advinhas-arte-de.html • Feijóo, Samuel. (1981). Del piropo al dicharacho (Folklore oral de Cuba). La Habana: Letras cubanas. • Filomena Carvalho Sousa. Cultura e expressões orais: A adivinha. https://fileview.fwdcdn.com/?url=https://mail.ukr.net/api/public/file_view/list%3Ftoken%3D5GM8rBaTdgCRTMzMXjMsswl8rZjGw-0wST_FU3FFWOYI_GSCAFwm_ KeNeq-PfDMMvGzgHQVlBGABMk2Wv7Aq43pvHFUyXzHY:fAXjuS-DmevXzCnG%26r%3D-1698919590554&default_mode=view&lang=ru#start=0 • https://es.educaplay.com/recursos-educativos/2618075-la_escoba.html • Peña Hernández, Enrique. (1968). Folklore de Nicaragua. Masaya, Nicaragua, Centroaméruca. • Portal São Fransico. Adivinhas • Qual é coisa, qual é ela? 50 adivinhas com respostas para crianças. https://pumpkin.pt/familia/atividades-com-miudos/brincar-brinquedos-criancas/adivinhas/ • Todamateria. https://www.todamateria.com.br/adivinhas