ПЕРЕКЛАД УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ АРХАЇЧНИХ ЗАЙМЕННИКІВ У АНГЛОМОВНІЙ ХУДОЖНІЙ ЛІТЕРАТУРІ: ВИКЛИКИ ТА СТРАТЕГІЇ - Ласінська, Тетяна (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2024)
Статтю присвячено аналізу та вивченню проблеми перекладу архаїчних займенників у художніх текстах. Архаїчні займенники є важливим елементом лексики, який не лише виконує семантичні функції, а й має значний вплив на стилістику та емоційне сприйняття тексту. Метою роботи є вивчення практичних аспектів перекладу архаїчних займенників та їх впливу на сприйняття оригіналу. В рамках дослідження будуть проаналізовані методи перекладу архаїчних займенників з англійської мови на українську, а також їхній вплив на стилістику та емоційну виразність тексту. Дослідження базується на аналізі художніх текстів з різних жанрів, включаючи поезію та прозу. ___________________ Literature: • Whitman, W. The Complete Poems, edited by Francis Murphy (Penguin Books 1986), 892. • Scott, W. Quentin Durward (Moscow, Foreign Languages Publishing House, 1962), 567. • Скотт, В. Айвенго, пер. з англ. Ю. Лісняка та Г. Лозинської (Київ, Школа, 2007), 494. • Уїтмен, У. Поезії, пер. з англ. Л. Герасимчука (Київ, Дніпро, 1984), 126. • Уїтмен, У. Листя трави: поезії, під. ред. В. Коптілова (Київ, Дніпро, 1969), 196.