ОБРАЗНИЙ КОМПОНЕНТ КОНЦЕПТУ «ALGARROBO» В АРГЕНТИНСЬКОМУ ФОЛЬКЛОРІ - Ломакіна , Ірина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2024)
Концепт algarrobo в аргентинському фольклорі – це ментальна структура, що відображає розуміння реальності. Він впливає на спосіб, яким сприймається навколишній світ і сприяє взаємодії з цим навколишнім світом. В статті з’ясовується роль образного компоненту концепту algarrobo у формуванні мовної картини світу аргентинців через фольклор, вивчається, за допомогою яких інтерпретацій відбувається цей вплив, досліджено, як мова і концепт algarrobo взаємодіють і взаємопов’язані. У когнітивному просторі кожної країні є рослини – символи батьківщини. Вони символізують її красу, слугують оберегами в негараздах, захищають, дають здоров’я, сили і натхнення, тішать у розлуці. Таким є ріжкове дерево (algarrobo) в аргентинському фольклорі. Концепт algarrobo посідає чільне місце в аргентинській когнітивно-мовній картині світу, бо він є універсальною національною і духовною когнітивною одиницею. Вживання концепту algarrobo надає дискурсу певної когнітивної забарвленості, а саме передає такі образи як: сум за батьківщиною, символ рідної місцевості, «мій дім», «моє подвір’я», «моя мала батьківщина», «моя місцевість, де ростуть ці дерева», означення національної ідентифікації. Як символ рідної місцини algarrobo викликає образи щастя, радості, задоволення, внутрішнього тепла. Крім того аlgarrobo є позначкою певних подій на батьківщині. Також у мовній картині світу аргентинського фольклору концепту algarrobo притаманні антропоморфні риси. «Дерево – людина». Дерево може відчувати все, що відчуває людина, робити людські рухи. Використання епітетів пов’язаних з віком añoso, añejo, viejo свідчить про те, що образ концепту algarrobo має стійкий символічний відповідник: асоціативно з людиною можна говорити про старість, мудрість, досвідченість і пам’ять. ______________ Література: • Джеріх О. С. «Концепт» у сучасній когнітивній лінгвістиці та лінгвокультурології: поняття та структура Типологія мовних значень у діахронічному та зіставному аспектах 35–36 (Вінниця, 2018): 61-69. • Приходько,А. М. Концепти і концептосистеми в когнітивно-дискурсивній парадигмі лінгвістики (Запоріжжя: Прем’єр, 2008), • Cairati Historia cultural del algarrobo, desde la cuenca del Mediterráneo hasta la Costa Norte de Perú. Otras Modernidades 10–11 (Universidad de Milano, 2013): 186-204. • https://acordes.lacuerda.net/busca.php?exp=algarrobo&canc=0&ord=0&ini=0 • https://www.cancioneros.com/letras/buscar.php?CT=algarrobo&x=11&y=16