КІНЕЦЬ ЕПОХИ БЕРЛУСКОНІ – ГІРКИЙ ПРИСМАК ПОЛІТИКИ. ЛІНГВІСТИЧНІ НАДБАННЯ - Лахтіонова, Катерина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2024)
Стаття присвячена феномену Берлусконі, його політичній діяльності у парламенті Італійської Республіки з точки зору лінгвістичного надбання, тобто поповнення політичного лексикону італійського політикуму, появи неологізмів, сталих висловів та інших похідних, пов’язаних з цією одіозною фігурою. Ми навмисне перекладаємо слово “calice” не як “бокал”, а як “присмак”, щоб підкреслити, яку небезпеку несе в собі узурпація влади, тому що нова лексика, яка з’явилася в часи прем’єрства Берлусконі, майже завжди носить негативне маркування. З розвитком його політичної діяльності, на кожному етапі його блискавичної кар’єри з’являється нова лексика, пов’язана з ним. _____________ Література: • Santarelli, Enzo. Profilo del berlusconismo. (Roma: Datanews Editrice, 2002), 76 p. • Montanelli, Indro. Lo stato sono io. (Roma: Il Giornale, 2002). • Pranfaglia, Nicola. Se questo è un regime. (L’unità, 27 febbraio 2002). • Bertinotti, Fausto. Il peggio si è compiuto.(Liberazione, febbraio 2002). • Стишов, Олександр. Українська лексика кінця ХХ століття (на матеріалі засобів масової інформації). (Київ, “Пугач”, 2005), 388 с.