ПЕРЕКЛАД ТЕКСТІВ ПОЛІТИЧНОГО ДИСКУРСУ - Залєснова, Олена (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
В статті йдеться про дослідження особливостей перекладу текстів політичного дискурсу в умовах глобалізації сучасного інформаційного простору. Політика є однією із складових загальнокультурної системи суспільства, що має найбільший безпосередній вплив на повсякденне життя соціуму. В свою чергу мова відіграє фундаментальну роль в процесі будь-якої політичної діяльності, оскільки складає основу як здобуття і утримання влади, так і керування суспільством. Враховуючи той факт, що тексти політичного дискурсу є важливим інструментом впливу як на національну, так і на інтернаціональну аудиторію, є очевидним, що вони потребують ретельного аналізу і обережної інтерпретації при відтворенні мовою перекладу. Тексти політичного дискурсу можуть належати до різноманітних жанрів та мати різні стилістичні характеристики. З точки зору функціональності, тексти політичного дискурсу мають різну мету, відповідно до виду політичної діяльності частиною або результатом якої вони є. Серед них розрізняють тексти дипломатичного дискурсу, тексти офіційних промов політиків перед певною аудиторією певної країни і тексти політичного дискурсу, авторами яких не є політики. Тексти політичного дискурсу являють собою складні багаторівневі структури марковані культурними, ідеологічними та стилістичними характеристиками, що покладає на перекладачів велику відповідальність із обережністю здійснювати їхнє відтворення іншою мовою щоб запобігти будь-якому спотворенню закладеної автором тексту ідеї та задуму _____________________ Література: • Нагорна, Л. П. Політична мова і мовна політика: діапазон можливостей політичної лінгвістики (Київ: Світогляд, 2005), • Análisis del discurso político, 1ª ed., Rocío Flax [et al.]; edición literaria a cargo de Sara Pérez (Mendoza: Facultad de Filosofía y Letras, Universidad Nacional de Cuyo; Sociedad Argentina de Lingüística, 2014), 97. • Moguel Terol, «Comunicación política en las redes sociales: Análisis del discurso político de ámbito local en medios tradicionales y redes sociales.» Tesis doctoral (Sevilla: Universidad de Sevilla, 2015), 446. • Schaffner, Political discourse analysis from the point of view of translation studies. Journal of language and politics 3(1) (2004): 117-150.