ПИСЬМОВИЙ ДИСКУРС АЗАРТНИХ ІГОР В ІСПАНСЬКІЙ МОВІ - Бобчинець, Любов (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Метою дослідження є запропонувати визначення дискурсу азартних ігор, виділити його різновиди й описати лексичні, граматичні, синтаксичні та графічні особливості текстів ігрового дискурсу. Дисурс азартних ігор належить до професійного інституціонального й ритуального дискурсу, оскільки гравці мають правила, яких вони повині обов’язково дотримуватися. Дискурс азартних ігор має усну та письмову форму. Розрізнюємо декілька типів текстів, що належать до дискурсу азартних ігор: рекламні тексти сфери азартних ігор, спеціальні тексти дискурсу азартних ігор, тексти спілкування гравців під час гри онлайн та тексти комунікації гравців поза грою. Серед лексичних ресурсів письмового дискурсу азартних ігор виділяємо ігрові терміни, слова з позитивною оцінкою, метафори, метонімії, гіперболу, порівняння. Граматичні й синтаксичні особливості знаходять прояв у номінативних реченнях, реченнях у наказовому способі, риторичних питаннях, які надають діалогічного характеру письмовому ігровому дискурсу і мотивують потенційних гравців до гри. Графічні засоби характеризуються вживанням символів, чисел, вербальних і невербальних ресурсів, таких як зміна кольору, розміру, капіталізація, анімація, підкреслений текст, покликання на інші веб-сторінки, присвячені іграм. Сукупність лексичних, граматичних, синтаксичних та графічних засобів відображає позитивний образ азартної гри та заохочує гравців до гри. Тексти дискурсу азартних ігор виконують номінативну, інформативну, експлікативну та експресивну функції. ________________ Література: • Бобчинець, Л. І. Рекламні тексти дискурсу азартних ігор у сучасній іспанській мові. Вісник Черкаського університету. Серія: Філологічні науки 27 (360) (2015): 22– • Колеснікова, І. А. Деякі аспекти специфіки архітектоніки професійного дискурсу. Studia Linguistica4 (2010): 428– • Ущина, В. А. Позиціонування суб’єкта в англомовному дискурсі ризику: соціокогнітивний аспект (Монографія) (Луцьк: Вежа-Друк, 2015). • Alarcón, M. A. Aproximaciones al concepto de Discurso Profesional Docente. Literatura y Lingüística23 (2011): 123–140, Santiago de Chile. • Pérez Latorre, Ó. El significado en juego: sobre la dimensión lúdica del discurso del videojuego. Proceedings of the 10th World Congress of the International Association for Semiotic Studies (IASS/AIS) Universidade da Coruña (España / Spain) (2012): 1901–1910. • Van Dijk, El discurso como estructura y proceso. Estudio sobre el discurso (Barcelona: Editorial Gedisa, 2000). Джерела ілюстративного матеріалу: • Botín, Todos los juegos de cartas (Barcelona: Robinbook, 2011). • Como hacer trampas en los juegos de cartas, http://es.wikihow.com/hacer-trampa-en-los-juegos-de-cartas (accessed 12.04.2021). • Cristales para ver las cartas de tu rival, http://es.pokernews.com/noticias/2013/06/cristales-para-ver-las-cartas-de-tu-rival-9823.htm (accessed06.2021). • El juego del mus. Todas sus reglas y señas (Madrid: Tikal Ediciones, 2013). • Foro de póker, http://es.pokernews.com/foro-de-póquer/topic535/ (accessed 26.07.2022). • Guía del juego para los amantes del casino, http://www.acanomas.com/Guia-del-Juego-para-los-Amantes-del-Casino/1505/Glosario.htm (accessed 15.05.2022). • Loterías y apuestas, http://www.loteriasyapuestas.es (accessed 16.05.2022). • Marín Bellón, Dos turcos detenidos en Argentina por marcar las cartas, http://abcblogs.abc.es/poker-ajedrez/public/post/dos-turcos-detenidos-en-argentina-por-marcar-las-cartas-11299.asp/ (accessed 16.05.2022). • Reglas de juegos, http://www.magnojuegos.com/juegosonline/escobadel15/reglas (accessed 17.05.2022). • Torneo latinoamericano de póker por equipos, http://www.pokergratis.es/torneo-latinoamericano-de-poker-por-equipos (accessed 17.05.2022).