КОНЦЕПТ GUERRA В ІСПАНОМОВНОМУ ІНТЕРНЕТ-ДИСКУРСІ - Рибалка, Олександра (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Cтаттю присвячено дослідженню вербальних засобів реалізації концепту. Автор, даючи визначення таким термінам, як «концепт» та «концептосфера», наголошує на їх комплексній структурі та наводить ті, що є найбільш доречними в рамках даної розвідки. Визначено, що лексико-семантичне поле концептів перебуває в константному процесі розширення, чому сприяє інтернет-дискурс, в якому найшвидше відображаються нові смисли та відтінки значень лексем і відповідних понять, когніцій. Встановлено, чому вивчення концепту ВІЙНА нині є особливо актуальним у сучасному глобалізованому світі, про що свідчить російське вторгнення в Україну. У статті досліджено мовні засоби, за допомогою яких відбувається актуалізація концепту GUERRA в дискурсі мас-медіа Іспанії. Особистий внесок автора: у процесі вивчення вербальних засобів реалізації концепту GUERRA в текстах іспанського інтернет-видання сформовано фрейм, який ілюструє актуалізацію концепту та наголошує на його звʼязку з концептом CRIMEN. ___________ Література: Близнюк, К. Р., Скідченко, Р. О. «Асоціативне поле концепту війна у свідомості української молоді.» Закарпатські філологічні студії23 (1) (2022): 18– Богомолець-Бараш, О.М. Напрями когнітивних досліджень в Україні: реферат (Київ: КНУ ім. Тараса Шевченка, 2022), Брославська, Л.Я. «Концепт війна в англомовній картині світу: доконцептуальні основи.» Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Серія: Романо-германська філологія. Методика викладання іноземних мов 1051 (73) (2013): 46–51. Дацишин, Х. П. «Атрибутивна сполучуваність концепту гідність у сучасному українському Інтернет-дискурсі.» Вісник Національного університету «Львівська політехніка», Серія: Журналістські науки3 (Львів: Вид-во Львівської політехніки, 2019): 142–149. Приходько, А.М. Концепти і концептосистеми в когнітивно-дискурсивній парадигмі лінгвістики (Запоріжжя: Прем’єр, 2008), Шевченко, І.С., Морозова, І. І., Шевченко, В. О. «Номінації агресії Росії проти України в англомовних медіа: когнітивно-прагматичний аналіз.» Вісник ХНУ імені В. Н. Каразіна, Серія: Іноземна філологія. Методика викладання іноземних мов 95 (2022): 70– Шевченко, О.М. «Репрезентація концепту WAR в англомовній лінгвокультурі.» Наукові записки, Серія: Філологічні науки 193 (2021): 133–139. Barnes, «Language, War and Peace: An Overview.» Language Matters: Studies in the Languages of Africa34 (1) (2003): 3–12. Lakoff, , Johnson, M. Metaphors we live by (University of Chicago Press, 2003), 276. Melnyk, , Holoiukh, L., Kalishchuk, D., Levchuk, I. «Verbal Markers of the Concept of Peace: Psycholinguistic and Lexical Analyses.» East European Journal of Psycholinguistics7 (2) (2020): 214–230. Snyders, R. «Mechologic and ecologic: Blueprints for war and peace.» Language Matters: Studies in the Languages of Africa34 (1) (2003): 80–85. Джерела ілюстративного матеріалу: Guerra Rusia-Ucrania, https://www.elespanol.com/temas/guerra_rusia_ucrania/