АЛЬМУДЕНА ГРАНДЕС І ХАВ’ЄР МАРІАС: ДВА СПРАВЖНІХ І НЕПОВТОРНИХ КОЛУМНІСТА - Артемова, Людмила (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
У цьому дослідженні ми зосередимося на колумністиці Альмудени Грандес та Хав’єра Маріаса, двох блискучих сучасних письменників та беззаперечних іспанських стилістів, з метою знайти точки дотику та розбіжності в їхніх ідіостилях. Нашу статтю можна сприймати як невелику данину поваги геніальним авторам і справжнім колумністам, чия тривала і плідна співпраця з додатком "El País Semanal" стала важливою віхою як в їхній особистій кар’єрі, так і справжньою насолодою для їхніх відданих читачів. Їх колонки вирізнялися оригінальністю і непідробністю, гостротою думок, позицій, ідей, неповторною неординарністю їхніх авторських стилів. Їхня журналістська творчість неповторна завдяки вишуканому і виваженому стилю. Відверта оцінка у поєднанні з притаманною їй емоційністю – негативною, у випадку колумністики Х. Маріаса та більш виваженою у випадку А. Грандес – становлять ще один центр уваги. Тонке поєднання стилів, своєрідність їхньої художньої прози, забарвленої «вкрапленнями» розмовного стилю, об’єднують творчість цих унікальних і неповторних колумністів, чия «журналістика думок» так захоплювала читацьку аудиторію. __________ Література: Cornejo-Parriego, «Genealogía esquisofrénica y la identidad nacional en Malena es un nombre de tango de Almudena Grandes.» Pluralidad narrativa: escritores españoles contemporráneos (1984-2004), Angeles Encinar, M. Glenn (Madrid: Biblioteca Nueva, 2013): 43-61. García, “Javier Marías” 100 escritos del siglo XX. Ámbito hispánico. Coord. Domingo Ródenas (Barcelona: Ariel, 2008), 216. Lampis, Estilística: Historias, conceptos, práctica (Granada: Comares, S.L., 2020), 157. López Pan, La columna periodística. Teoría y práctica. El caso de hilo directo (Pamplona: Eunsa, 1996), 186. Núñez Díaz, La colaboración de Javier Marías en la prensa. Opinión y Creación (Madrid, Editorial UNED, 2014), 424. Джерельна база: Grandes, Barrientos no quiere ser padre, 10/7/2016 https://elpais.com/elpais/2016/07/10/ eps/1468101926_146810.html Grandes, Gangrena, 14/6/2021 https://elpais.com/opinion/2021-06-14/gangrena.html Grandes, El aire de una mañana de primavera, 5/6/2021 https://elpais.com/eps/2021-06-05/el-aire-de-una-manana-de-primavera.html Grandes, El futuro de Dani, 24/7/2016 https://elpais.com/elpais/2016/07/24/eps/ 1469311536_146931.html Grandes, Lecciones del volcán, 24/10/2021 https://elpais.com/eps/2021-10-24/lecciones-del-volcan.html Grandes, Rosas azules, 7/11/2021 https://elpais.com/eps/2021-11-07/rosas-azules.html Grandes, Suyos eran los pájaros, 26/9/2021 https://elpais.com/eps/2021-09-26/suyos-eran-los-pajaros.html Marías, ¿A quién podemos cargarnos hoy? 26/2/2017, https://elpais.com/elpais/2017/02/ 26/eps/1488063934_148806.html Marías, Arrepentimiento simultáneo, 25/5/2021, https://elpais.com/eps/2021-05-02/ arrepentimiento-simultaneo.html Marías, El cuento de Catherine el Biombo, 3 27/03/2022, https://elpais.com/eps/2022-03-27/cuento-de-catherine-del-biombo-3.html Marías, Cuando los tontos mandan, 29/1/2017, https://elpais.com/elpais/2017/01/29/ eps/1485644725_148564.html Marías, Cuento del profesor Pírfano, 4 7/5/2022, https://elpais.com/eps/2022-05-08/cuento-del-profesor-pirfano-4.html Marías, Se supone que estudió, 26/12/2016, https://www.zendalibros.com/se-supone-estudio/