КОНТАКТ МІЖ ДІАЛЕКТАМИ ТА ІТАЛІЙСЬКОЮ ЛІТЕРАТУРНОЮ МОВОЮ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ МОВНОЇ СИСТЕМИ ІТАЛІЇ - Раєвська, Ірина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Статтю присвячено аналізу мовної ситуації у сучасній Італії та процесів взаємодії та взаємовпливу між діалектами та літературною мовою, а також проілюстровано функціювання літературної італійської мови та її діалектів у різних соціальних стратах населення з врахуванням екстралінгвістичних чинників (віку, рівня освіти, професії носіїв субдіалекту) у різних мовленевих контекстах. Також у статті проаналізовано вплив історичних, соціо-культурних факторів, які впливають на розвиток та зміну мовної ситуації у країні. __________ Література Раєвська І. В. Субдіалект міста Перуджі в системі умбрійських діалектів італійської мови: дис. на здобуття наукового ступеня канд. філол. наук: спец. 10.02.05 «Романські мови» / Раєвська Ірина Валеріївна. – К., 2010. – 298 с. AvolioF. Lingue e dialetti d’Italia. – Roma : Carroci, 1994. – 570 р. Dardano M. La lingua italiana / M. Dardano, P. Trifone. – Bologna : Zanichelli, 2000. – 463 p. Grassi Italiano e dialetti. In: Sobrero A (1993) (a c. d.) Introduzione all’italiano contemporaneo: La variazione e gli usi. – Roma-Bari : Editori Laterza, 2002. – 630 p. Marcato Dialetto, dialetti e italiano / C. Marcato. – Bologna : Mulino, 2002. – 220 p. Merendelli M. Lingua italiana in Umbria. Tesi di laurea inedita / Merendelli. – Perugia : Università degli Studi, 2008. – 315 p. Santipolo M. Per una redefinizione del repertorio linguistico degli italiani. – Torino: Utet Universitá, 2002. – 126