МЕТАФОРИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ЯК РЕЗУЛЬТАТ КОНЦЕПТУАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ (на матеріалі французької мови) - Гладка, Валентина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
У статті детально висвітлюється явище метафоризації крізь призму когнітивних досліджень, в яких вона постає як один зі способів пізнання й усвідомлення дійсності, а також як один з когнітивних процесів вторинного семіозису. На матеріалі неофразеологізмів сучасної французької мови автор демонструє породження метафоричного значення у результаті інтеграції ментальних просторів компонентів усталених виразів. ____________ Література Алефіренко М. Ф.Теоретичні питання фразеології / М. Ф. Алефіренко. – Харків : Вища шк., 1987. – 136 с. Античные теории языка и стиля / под ред. О.М. Фрейденберг. – М.-Л. : Соцэгиз, 1936. – 344 с. Арутюнова Н.Д. Метафора и дискурс / Н. Д. Арутюнова // Теория метафоры. – – С. 5–32. БалашоваЛ.В. Метафора в диахронии / Л. В. Балашова. – Саратов : Изд-во Сарат. гос. ун-та, 1998. – 216 с. Будаев Э.В. Становление когнитивной теории метафоры / Э.В. Будаев // Лингвокультурология. – – Вып. 1. – С. 16–32. Кашкин В.Б. Метафора как средство активного познания / В.Б. Кашкин, Д. Г. Шаталов // Язык, коммуникация и социальная среда. – – С. 94–102. Кубрякова Е.С. Человеческий фактор в языке: Язык и порождение речи / Е.С. Кубрякова, А. М. Шахнарович, Л. В. Сахарный. – М. : Наука, 1991. – 240 с. Лингвистический энциклопедический словарь / гл. ред. В.Н. Ярцева. – М.: Советская энциклопедия, 1990. Опарина Е.О. Концептуальная метафора / Е.О. Опарина // Метафора в языке и тексте. – 1988. – С. 65–77. ПетровВ. В. Метафора: От семантических представлений к когнитивному анализу / В.В. Петров // Вопросы языкознания. – – № 3. – С. 135–146. Ричардс А.А. Философия риторики / А. А. Ричардс // Теория метафоры. – – С. 44–67. Селіванова О. О. Сучасна лінгвістика: напрями та проблеми : підручник / О. О. Селіванова. – Полтава : Довкілля-К, 2008. – 712 с. СтепановЮ. С. В трехмерном пространстве языка: Семиотические проблемы лингвистики, философии, искусства. – М. : Наука, 1985. – 335 с. Тараненко А. Языковая семантика в ее динамических аспектах: основные семантические процессы / А. Тараненко. – К.: Наукова думка, 1989. – 256 с. Телия В.Н. Метафора как модель смыслопроизводства и ее експрессивно-оценочная функция / В. Н. Телия // Метафора в языке и тексте. – М. : Наука, 1988. – С. 26–52. Телия В.Н. Русская фразеология. Семантический, прагматический и лингвокультурологический аспекты / В. Н. Телия. – М. : Школа “Языки русской культуры”, 1996. – 288 с. ЧерданцеваТ. З. Язык и его образы (Очерки по итальянской фразеологии) / Т. З. Черданцева. – 3-е изд. – М. : Изд-во ЛКИ, 2010. – 168 с. Black M. More about Metaphor / M.Black // Metaphor and Thought; A. Ortony (ed.). – Cambridge : Cambridge University Press, 1993. – P. 19–41. Searle J. Expression and Meaning / J. Searle. – Cambridge : Cambridge University Press, 1994. – 187 p. Turner M. Conceptual integration and formal expression / M. Turner, G. Fauconnier // Mataphor and Symbolic Activity. – 1995. – Vol. 10. – № 3. – Р. 183–204.