МОДУСИ РИТУАЛІЗАЦІЇ В АНГЛОМОВНИХ КОМУНІКАТИВНИХ ПРАКТИКАХ (НА МАТЕРІАЛІ ВІТАНЬ З НАГОДИ ДНЯ НАРОДЖЕННЯ) - Афанасьєва, О. (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Статтю присвячено аналізу лінгвопрагматичних особливостей модальної організації ритуалізованих комунікативних практик. Сучасні дослідження модальності показують її всеоохопний та складний характер, а також необхідність уведення до її вивчення лінгвопрагматичного виміру, що стосується передусім ритуалу як складного культурного явища. Проведене дослідження показало, що ритуальна комунікація є завжди модально визначеною і відповідно маркованою. Ритуали формують складні модальні утворення, прагмакомунікативні єдності, які характеризуються складною модусною будовою та надагентивністю. Модуси ритуалізації розглядаються у часовому, власне модальному та оцінному вимірах, які аналізуються на матеріалі англомовних вітань з днем народження. Основні лінгвопрагматичні відмінності модальної структури англомовних вітальних повідомлень було виявлено в двох їх різновидах – світському і релігійному. ______________ Література Вежбицкая А. Язык. Культура. Познание / Анна Вежбицкая. – М.: Pуcские словари, 1996. – 416 с. Эпштейн М.Н. Философия возможного / Михаил Наумович Эпштейн. – СПб.: Алетейя, 2001. – 334 с. Auwera J. van der. Modality’s semantic map / Johan van der Auwera, Vladimir Plungian // Linguistic Typology. – 1998. Vol.2. – P. 79-124. Bybee J. L. The Evolution of Grammar. Tense, Aspect, and Modality in the Languages of the World / Joan Bybee, Revere Perkins, and William Pagliuca. – Chicago and London : The University of Chicago Press, 1994. – xxii, 398 p. Depraetere I. Categorization principles of modal meaning categories: a critical assessment / Ilse Depraetere. // Anglophonia. – 2015. – No.19. – Режим доступу: http://journals.openedition.org/anglophonia/476 ; DOI : 10.4000/anglophonia.476). Huddleston R. The Cambridge Grammar of the English Language / Rodney Huddleston, Geoffrey Pullum et al. – Cambridge: Cambridge University Press, 2002. – 1860 р. Palmer F.R. Modality and the English Modals / Frank R. Palmer. – London: Longman, 1990. – 232 р. The Expression of Modality / ed. by William Frawley. – Berlin, N.Y. : Mouton de Gruyter. – 2006. – vii, 268 p. Джерельна база 120 Unique Happy Birthday Messages, Quotes & Wishes to Supercharge your Sentiments. – Режим доступу: https://www.flyingflowers.co.uk/page/birthday-messages/ Birthday Messages and Birthday Wishes. – Режим доступу: http://www.1happybirthday.com/birthday_messages.php Johnson J. The 100 Happy Birthday Wishes / Jane Johnson. – Режим доступу: https://www.wishesgreeting.com/happy-birthday-wishes Johnson J. The 60 Happy Birthday Blessings / Jane Johnson. – Режим доступу: https://www.wishesgreeting.com/happy-birthday-blessings/