МЕТАМОРФОЗИ ЖАНРУ. ПСИХОГРАМА СЕРІЙНОГО ВБИВЦІ (НА МАТЕРІАЛІ РОМАНУ «ТИША» ТОМАСА РААБА) - Мегела, І. (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Стаття присвячена проблемі жанрової гібридизації роману «Тиша. Хроніка одного вбивці» сучасного австрійського письменника Томаса Рааба. Аналізується композиція і структура роману як «тексту в русі», як становлення буття. Висвітлюється проблема суб’єкту в контексті концепції владного дискурсу, маргінальності, номадизму Мішеля Фуко. Розкривається зміст фіналу роману як апофеозу мук творчості, сублімації почуттів, як народження художнього твору і водночас як «смерті автора», який виставляє напоказ дискурси, відповідальні за виробництво тексту, що приписується йому. __________ Література Від Івана, розділ 1, пер. на укр. І. Огієнка. Біблія Онлайн https://bibleonline.ru/bible/ukr/43/01/ Барт Р. Смерть автора. Избранные работы: Семиотика: Поэтика. – М.: Прогресс, 1994. 615 с. Брайдотти Р. Путем номадизма. Введение в гендерные исследования. Часть ІІ. Хрестоматия. СПб, Алетейя, 2001. – С. 136-163 Делёз Ж. Логика смысла, пер. с фр. Я. Я. Свирского. – М.: Раритет, 1998. Дьяков А.В. Мишель Фуко: о «смерти человека», о свободе и о «конце философии». Вестник истории и философии КГУ 2. Серия «Философия» (2008), доступу: www.jkhora.narod.ru/foucault001.pdf Ильин И. Поструктурализм. Деконструктивизм. Постмодернизм. – М., 1996, доступ: lib.ru/CULTURE/ILIN/poststrukt.txt_with-big-pictures.html Курочкина Л.Я., Первушкина В. Концепция власти в Мишеля Фуко. Вестник Воронежского государственного технического университета, Философия, 2013. Лакан Жак. Инстанция буквы, или судьба разума после Фрейда, пер. с фр. – М.: Русское феноменологическое общество, изд-во «Логос», 1997. – 184с., доступ lib.ru/CULTURE/ILIN/poststrukt.txt_with-big-pictures.html Лиотар, Жан-Франсуа. Состояние постмодерна (1979), пер. с франц. Н. А. Шматко, «Институт экспериментальной социологии», М., АЛЕТЕЙЯ, СПб, 1998, доступ lib.ru/CULTURE/LIOTAR/liotar.txt_with-big-pictures.html Лотман Ю.М. Внутри мыслящих миров. Человек-текст-семиосфера-история.– М.: Языки русской культуры, 1996. – 464 с. Мерло-Понти. Знаки, пер. с фр. И. С. Вдовина. – М., 2001. Некрасова И. Целая вселенная: К проблеме исследования поэтики тишины 3, доступ soundmuseumspb.ru/gezeta/42-articles/1202-inna-nekrasova Новиков Е. В. Лики ностальгии.Человек 3 (2006): 21-31 14. Фуко М. Воля к истине. По ту сторону знания, власти и сексуальности. – М.: Ad Marginem, 1996. – 448 c Die Presse 18/01/2015 1`6 Salzburger Nachrichten 28.01.2015 Salzburger Nachrichten 28.01.2015 Raab. Thomas .Still. Chronik eines Morders-Munchen: Droemer Verlag< 2016. Westdeutsche Allgemeine 17/04/2015 Volker Stephan im interview mit Thomas Raab – Bücherkaffee, доступ https://buecherkaffee.de › Interview