СУЧАСНІ ЛІНГВОКУЛЬТУРОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ У ДОСЛІДЖЕННІ СТАНОВЛЕННЯ КОНЦЕПТОСФЕРИ ОБРАЗУ ІНШОЇ КРАЇНИ В ІСТОРІЇ ФРАНЦУЗЬКО-УКРАЇНСЬКИХ ВІДНОСИН - Літяга, В. (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
В статті аналізуються основні наукові підходи до тлумачення термінів «лінгвокультурологія», «лінгвістична концепція» та «лінгвістичне поняття». Ми розглядаємо зв’язок мови та культури та роль терміну «концепція» у цьому відношенні. У статті ми побудували термін "концепція" з точки зору лінгвокультури. Ці теоретичні міркування є основою для вивчення шляхів та засобів формування концептуального образу Київської Русі у французькій середньовічній лінгвістичній культурній картині світу. Метою даної статті є вивчення впливу іміджу країни на формування двосторонніх відносин між Україною та Францією у концептуальному аспекті лінгвокультури. Стаття розкриває основні семантичні та лінгво-концептуальні аспекти середньовічної французької культури. Він показує зв’язки між історичними та фактичними аспектами концептуальної сфери у формуванні громадської думки в сучасних міжнародних відносинах. Незважаючи на зростаючу зацікавленість дослідників за впливом іміджу країни на двосторонні відносини, ця тема була недостатньо досліджена. Ця стаття являє собою авторські уявлення на основі теоретичних та емпіричних досліджень, які могли б пролити нове світло на цю важливу тему. Дивлячись на «лінгвокультурний» аспект відносин між Київською Русью та Францією в середньовічні часи, стаття дає базовий аналіз процесу формування іміджу країни з десятого століття та його вплив на сучасність. Стаття також є основою для подальшого лінгвістичного дослідження цієї теми. __________ Література Арутюнова Н. Д. Введение // Логический анализ языка. Ментальные действия [Текст] / Н. Д. Арутюнова. – М. : Наука, 1993. – 176 c. Арутюнова Н. Д. Язык и мир человека [Текст] / Н. Д. Арутюнова. – М. : Языки русской культуры, 1999. – 896 c. Бaбушкин A. П. Типы кoнцептoв в лексикo-фрaзеoлoгическoй семaтике языкa [Текст] / A. П. Бaбушкин. – Вoрoнеж : Изд.-вo Вoрoнеж. гoс. ун-тa, 1996. – 104 с. Вежбицкая А. Семантические универсалии и описание языков [Текст] / А. Вежбицкая. – М., 1999. С. 203-499 Воркачев С. Г. Лингвокультурология, языковая личность, концепт: становление антропоцентрической парадигмы в языкознании [Текст] / С. Г. Воркачев // Филологические науки. 2001. № 1. С. 64-72. ВоркачевС. Г. Российская лингвокультурная концептология: современное состояние, проблемы, вектор развития [Текст] / С. Г. Воркачев // Изв. РАН. Сер. литературы и языка. 2011. Т. 70, № 5. Воркачев С.Г. Лингвокультурная концептология и ее терминосистема (продолжение дискуссии) [Текст] / С.Г. Воркачев // Политическая лингвистика. – Екатеринбург, 2014. – № 3 (49). – С. 12-21. Исаева Л. А. О соотношении понятий «концептуализация», «стереотипизация и «прецедентизация» [Текст] / Л. А. Исаева // Культурная жизнь Юга России. 2012. № 2. С. 58– Кaрaсик В. И. Языкoвoй круг: личнoсть, кoнцепты, дискурс [Текст] / В.И. Кaрaсик. – Гнoзис, 2004. – 389 с. Карасик В.И. Языковая матрица культуры : монография / Карасик В.И.; Научно-исследовательская лаборатория «Аксиологическая лингвистика». – Москва : Гнозис, 2013. – 319 с. Ким була Анна Ярославна [Електронний ресурс] // BBC Україна. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: https://www.bbc.com/ukrainian/features-40096832 Кубрякова Е. С. Демьянков В. З., Панкрац Ю. Г., Лузина Л. Г. Краткий словарь когнитивных терминов. – М. : МГУ, 1996. [Електрoнний ресурс]. Режим дoступу: http://www.infolex.ru/Cogling.htm Маслова В.А. Введение в лингвокультурологию: учеб. пособие [Текст] / В.А. Маслова. – М.: Наследие, 1997. – 208 с. Маслова В.А. Лингвокультурология: учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений [Текст] / В.А. Маслова. – М.: Академия, 2001. – 204 с. Мoлдoвaн A. М. Слoвo o зaкoнe й блaгoдaти Илaриoнa. – К., 1984. – С. 91 – 92. Степанов Ю.С. Константы. Словарь русской культуры [Текст] / Ю.С. Степанов. – 3-е изд., испр. и доп. – М.: Академ, проект, 2004. – 992 с. Стернин И.А. Описание концепта в лингвоконцептологии [Текст] / И.А Стернин // Лингвоконцептология. Вып. 1. – Воронеж: Истоки, 2008. – С. 8-20. Уорф Б.Л. Отношение норм поведения и мышления к языку [Електронний ресурс] / Б.Л. Уорф. // Новое в лингвистике, Вып.I. – М.: Издательство иностранной литературы, 1960. – Режим доступу: http://www.classes.ru/grammar/148.new-in-linguistics-1/source/worddocuments/14.htm Хроленко А.Т. Основы лингвокультурологии: учеб. пособие / А.Т. Хроленко; под. ред. В.Д. Бондалетова. – 5-е изд. – М.: Флинта: Наука – 2009. – 184 с. Déclaration conjointe d’Emmanuel Macron et Petro Porochenko, Président d’Ukraine par Présidence de la République [Електронний ресурс] // Représentation permanente de la France auprès de l’Union européenne. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: https://ue.delegfrance.org/le-president-de-la-republique-3543. Deslot T. Impératrices et Reines de France / Thierry Deslot., 2016. – 231 p. Faaborg J. Les enfants dans la littérature française du Moyen Age / Jens N. Faaborg., 1997. – 509 p. Guillemoles A. Querelle d’héritage autour d’une reine de France, la suite [Електронний ресурс] / Alain Guillemoles // La Croix. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: https://ukraine.blogs.la-croix.com/querelle-dheritage-autour-dune-reine-de-france-la-suite/2017/06/28/. Les textes de la Chanson de Roland édités par R. Mortier, V: Le manuscrit de Venise VII, Paris, 1942 Lozinskij G. La Russie dans la littérature française du Moyen Âge : le pays. In: Revue des études slaves, tome 9, fascicule 1–2, 1929. Lozinskij G. La Russie dans la littérature française du Moyen Âge : la population et ses richesses / Grégoire Lozinskij., 1929. Mouskes P. Chronique rimée. – Bruxelles: Hayez, 1838. – 880 с. Quand la Russie et l’Ukraine s’écharpent sur Twitter [Електронний ресурс] // 20 minutes. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: https://www.20minutes.fr/high-tech/2077987-20170531-quand-russie-ukraine-echarpent-twitter. Verdon J. Les sources de l’histoire de la femme en Occident aux Xe-XIIIe siècles / Jean Verdon. // Cahiers de Civilisation Médiévale. – 1977. – №20. – С. 219–251 Whorf B. L. Language, thought and reality: Selected writings of Benjamin Lee Whorf. Ed. John B. Carroll New York: Wiley, 1956. – 417 p.