ПОЛІТИКА ЯКОСТІ ПЕРЕКЛАДІВ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ПАРЛАМЕНТІ (НА ПРИКЛАДІ ПЕРЕКЛАДУ НА ФРАНЦУЗЬКУ МОВУ) - Олефір, Ганна; Дейнеко, Іван; Дейнеко, Ірина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
У статті розглянуто питання особливостей реалізації доступу громадян ЄС до законодавчих і ключових політичних документів офіційною мовою їхньої держави. Описано феномен використання проміжних «релейних» мов у разі неможливості перекладу в усіх 276 різних мовних парах. Проаналізовано основні базові вимоги до перекладача, його тематичних, фахових і лінгвістичних компетентностей, а також практик перекладу, які дозволяють забезпечити високу якість перекладу парламентських документів. Встановлено логічний порядок послідовності виконання перекладів текстів з парламентської діяльності, пов’язаних між собою. Визначено роль машинного перекладу, перекладацької пам’яті, довідкових джерел, внутрішніх електронних баз даних у процесі перекладу. Наведено окремі приклади складних випадків перекладу (гендерно-вмотивовані, історичні), а також оформлення текстів (пунктуаційні, типографські). _____________ Джерельна база European Parliament, access http://www.europarl.europa.eu Guide à l’usage des linguistes et des assistantes de traduction, access http://publications.europa.eu/code/fr Profil du traducteur, access https://ec.europa.eu/info/jobs-european-commission/working-eu/translator-profile_fr Quality Control Guidelines Ex-ante and ex-post quality checks in DG Translation, access http://www.europarl.europa.eu/ portal/en Quality Manual DG Translation, access http://www.europarl.europa.eu/portal/en Translation services – Requirements for translation services, access https://www.iso.org/standard/59149.html