КОНФЛІКТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КОНЦЕПТУ WILLKOMMENSKULTUR У НІМЕЦЬКОМОВНОМУ МІЖКУЛЬТУРНОМУ ДИСКУРСІ - Міхіденко, Катерина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
Стаття присвячена дослідженню концепту німецькомовного міжкультурного дискурсу WILLKOMMENSKULTUR та аналізу способів його вербалізації у комунікативному процесі. Аналіз вербалізації концепту відбувається на основі коментарів та постів користувачів німецькомовних форумів та чат-румів, що дозволяє дослідити непідготовлені спонтанні висловлення, максимально наближені до реального мовлення. Як одиниці ментальних структур людського розуму концепти не лише допомагають структурувати нові знання, але й значною мірою конструюють реальність сприйняту індивідом як представником певного соціокультурного простору. У світлі сучасних соціополітичних подій у німецькомовному суспільстві актуальним стає саме концепт WILLKOMMENSKULTUR, який містить уявлення про взаємодію між німецькомовним суспільством та іноземцями або мешканцями Німеччини з міграційним минулим. При цьому роль німецькомовного суспільства як приймаючої сторони передбачає володіння міжкультурною компетенцією, наявність толерантності до інших, відмінних від власних культури та традицій, та готовність гостинно прийняти представників іншого етнокультурного середовища, створюючи таким чином мультикультурне суспільство з високим потенціалом розвитку. Однак, разом з таким ідеалізованим розумінням культури гостинності, на тлі актуального суспільно-політичного розвитку поняття "Willkommenskultur" набуває нового глибоко негативного образу, унаслідок чого виникає новий, цілком протилежний концепт. У негативному сенсі концепт WILLKOMMENSKULTUR відображає острах німецькомовного суспільства, що "гості" їхньої країни поступово перетворюються на "господарів", у той час, як корінне суспільство змушене відмовитися від власних традицій та культури на користь нової, нав’язаної іноземцями. У цьому розумінні поняття "Willkommenskultur" виражає нездатність корінного населення відстояти власні принципи і, як наслідок, поступове самознищення. Розглядається поняттєве поле обох форм інтерпретації концепту WILLKOMMENSKULTUR і його переосмислення відповідно до сучасних подій у німецькомовному суспільстві, що дозволяє проаналізувати як спосіб мислення мовців, так і конфліктні питання та актуальні проблеми суспільства, що знаходять відображення у міжкультурному конфліктному дискурсі. ____________ Література Каменская, О. Л. Текст и коммуникация (Москва, Высшая школа, 1990), Макаров, М. Л. Основы теории дискурса (Москва, Гнозис, 2003), 276. Bundesamt für Migration und Flüchtlinge: Willkommens- und Anerkennungskultur (BAMF, 2013), доступ http://www.bamf.de/SharedDocs/Meldungen/DE/2011/20110519-nuernberger-tage-integration-willkommenskultur.html Merx A., Ruster J., Szukitsch Y. Willkommenskultur (und Anerkennungskultur): Hintergrund, Diskussion und Handlungsempfehlungen (München, IQ - Fachstelle Diversity Management, 2013), Nonhoff M. Diskurs. Radikale Demokratie. Hegemonie. Zum Politischen Denken von Ernesto Laclau und Chantal Mouffe (Verlag Bielefeld, 2007), Джерельна база https://www.tagesspiegel.de/politik/repraesentative-umfrage-mehrheit-der-deutschen-beklagt-fehlende-toleranz/23099372.html https://mobile.twitter.com/y03y_2fknSt0n3D/status/1040340933324222465?p=v https://bundesdeutsche-zeitung.de/headlines/politics-headlines/unterwerfung-deutschland-ist-zu-tolerant-gegenueber-dem-islam-970720