СИСТЕМНИЙ ХАРАКТЕР МОВЛЕННЯ В КОМУНІКАТИВНОМУ ДИСКУРСІ - Поліщук, Надія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
В статті розглядається питання диференційного підходу до проблем комунікації, яка забезпечує створення, сприйняття та розуміння тексту. Вивчаються закономірності породження та сприйняття мовленнєвого повідомлення (тексту). Розглядаються проблеми мовленнєвого спілкування та виявляються напрямки в дослідженні тексту. _____________ Література: Арутюнова, Н. Д. «Фактор адресата.» Известия АН СССР4, т. 10 (1981): 356-367. Архипова, Л. В. «Риторический прийом автоинтерпретации как средство организации дискурса (на материале английской научной прозы).» Автореф. дис. канд. филол. наук (Сакт-Петербург, 2002). Дейк ван Т. Язык. Познание. Коммуникация (Москва, Прогресс, 1989). Колшанский, Г. В. Объективная картина мира в познании и в языке (Москва, 1990). Кованова, Е. А. «Риторика автобиографического дискурса (на материале автобиографических американських деятелей политики и исскуства).» Автореф. дис. канд. филол. наук (Санкт-Петербург, 2005). «Краткий словарь терминов лингвистики текста», сост. Т. М. Николаева. Новое в зарубежной лингвистике8: Лингвистика текста (1978). Почепцов, Г. Г. «Предложение.» Теоретическая грамматика современного английского языка (Москва, Наука, 1981). Слюсарева, Н. А. «Категориальная основа тема-рематической организации высказывания-предложения.» Вопросы языкознания 4 (1986). Heinemann, M., Heinemann, W. Grundlagen der Textlinguistik. Interaktion – Text– Diskurs (Tübingen, 2002). Macmillan English Dictionary: For Advanced Learners: International Student Edition (London, 2002).