МОВА ІСПАНІЇ: ВІД ДОЛІТЕРАТУРНОГО ПЕРІОДУ ДО НАЦІОАЛЬНОГО - Корбозерова, Ніна (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
У статті розглянуто основні процеси розвитку речення в іспанській мові, починаючи від долітературного періоду та закінчуючи періодом уніфікації та становлення національної літературної мови. Проаналізовано об’єм речення та запропоновано три основні структурні моделі: пролатинська модель, модель паратактичного полінома та модель гіпотактичного полінома, які умовно відповідають різним історичним етапам розвитку суспільства Іспанії та які відчували різні екстралінгвістичні впливи – соціокультурні – та лінгвокультурні – та внутрішньомовні, а саме, індивідуально-авторські. ____________ ЛІТЕРАТУРА Мойсієнко, А. Синтаксичні відношення, www.irbis-nbuv.gov.ua>cgiir.pdf. Загнітко, А. П. Синтаксис української мови. Просте ускладнене речення, digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.giglib/128804/Books_2012_2019_018-2013-1_14.pdf. Труш, О. «Довжина та глибина складнопідрядних багатокомпонентних речень у науковому мовленні.» Вісник Львівського університету імені Івана Франка (2016), www.irbis-nbuv.gov.ua. wikipedia.org>wiki>Ево. Коваль, Л. Еволюція вивчення односкладного речення в українському мовознавстві, library.vspu.net. Короленко, И. А. «Структура испанского предложения в художественной и научной литературе ХVIII – ХХ вв.» Структура и объем предложения и словосочетания в индоевропейских языках, под ред. В. Г. Адмони (Москва, 1981). Вихованець, І. Р. Нариси з функціонального синтаксису української мови (Київ, Наукова думка, 1992), 224. Сучасна українська мова, за ред. О. Д. Пономаріва (Київ, Либідь, 2001), 365. Кулик, О. Д. Еволюція досліджень поліпредикативних речень у лінгвістиці, www.irbis-nbuv.gov.ua>irbis_nbuv>cgiirbis_64>N. Корнієць, А. Шляхи формування складного речення, oldconf.neasmo.org.ua>node. Реферовская, Е. А. Формирование романских литературных языков. Французский язык (Ленинград, 1980).