МОНО- ТА ПОЛІПРЕДИКАТИВНІ ВИСЛОВЛЕННЯ ІЗ СИНТАКСИЧНОЮ МОНО- ТА ПОЛІСИНОНІМІЄЮ СУЧАСНОЇ ФРАНЦУЗЬКОЇ ХУДОЖНЬОЇ ПРОЗИ ЯК СКЛАДНІ АСИМЕТРИЧНІ МОВНО-МОВЛЕННЄВІ ЗНАКИ - Лепетюха, Анастасія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2023)
У цій статті моно- та поліпредикативні висловлення із синтаксичною моно- та полісинонімією розглянуто як складні мовно-мовленнєві знаки в дихотомії мова → мовлення з позицій провідної менталістської концепції французького лінгвіста Ґ. Ґійома. Виявлено, що вторинні синонімічні складні мовні знаки формуються в результаті трансформації первинних синтагми / пропозиції, в основі яких лежать сублінгвістичні схеми. Доведено, що актуалізовані синонімічні преференціальні опції характеризуються асиметрією сигніфікативного і денотативного значень та експліцитною або імпліцитною референтною орієнтацією в певному ко(н)тексті залежно від комунікативної інтенції адресанта. ___________ ЛІТЕРАТУРА • Бенвенист, Э. Словарь индоевропейских социальных терминов. Общая лингвистика: монография (Благовещенск, 1998): 104–114. • Гийом, Г. Принципы теоретической лингвистики: монография (Москва, Едиториал УРСС, 2004), 224. • Минкин, Л. М. «Некоторые вопросы теории языка и речи.» Вісник Київського національного лінгвістичного університету 3 (2) (2000): 15–25. • Минкин, Л. М., Шевченко, И. С. «Номинация и референция в высказывании.» Вісник Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. Серія «Романо-германська філологія. Методика викладання іноземних мов» 667 (2005): 3–10. • Минкин, Л. М. «Аспекты когнитивно-лингвистической парадигмы.» Структурно-семантичні і когнітивно-дискурсивні парадигми сучасного романського мовознавства: матеріали Першої Всеукр. наук. конф. романістів (м. Чернівці, 5–6 жовт. 2006 р.) (Чернівці, 2006): 6–9. • Минкин, Л. М. «Теория лингвистического ментализма Г. Гийома и вопросы нейролингвистики.» Вісник Київського національного лінгвістичного університету 1 (2) (2012): 98–110. • Boone, A., Joly, A. Dictionnaire terminologique de la systématique du langage (Paris, Harmattan, 1986), • Courbon, B. «Intégration syntagmatique du sens lexical et établissement de rapports synonymiques.» Synonymie (Paris, 2012): 329–342. • Doualan, G. «Introduction à une approche instrumentée de la synonymie. L’exemple du Dictionnaire Électronique des Synonymes du CRISCO.» Cahier du CRISCO 32 (Septembre 2011), 95. • Dubois, «Grammaire générative et transformationnelle.» Langue française1 (1963): 49–57. • Dubois, Grammaire structurale du français: nom et pronom (Paris, Larousse, 1965), 192. • Dubois, Dubois-Charlier, F. «Synonymie syntaxique et classification des verbes français.» Langages, La synonymie, 31ᵉ année, n°128 (1997): 51–71. • Gineste, M.-D. «De la phrase à la proposition sémantique: un point de vue de la psychologie cognitive du langage.» L’information grammaticale 98 (2003): 48–51. • Gross, Méthodes en syntaxe (Paris, Hermann, 1975), 414. • Guillaume, G. Temps et Verbe (Paris, Champion, 1965), 134. • Guillaume, G. Langage et science du langage (Paris, Librairie A. G. Nizet, Québec, Les presses de l’Université Laval, 1969), 288. • Lehmann, Martin-Berthet, F. Introduction à la lexicologie. Sémantique et morphologie (Paris, Nathan Université, 2003), 201. • Mel’čuk,A. «Paraphrase et lexique: la théorie Sens-Texte et le Dictionnaire explicatif et combinatoirе.» Dictionnaire explicatif et combinatoire du français contemporain. Recherches lexico-sémantiques (Montréal, 1992): 9–58. • Rossi, J.-G. Angèle Kremer Marietti, parcours philosophiques (Paris, Ellipses, 1997), 286. • Valin, R. «Introduction.» Leçons de linguistique de Gustave Guillaume 1948 – 1949. Structure sémiologique et structure psychique de la langue française. Série A. (Québec, Paris, 1971): 9–58. • Valin, R. Perspectives psychomécaniques sur ma syntaxe (Québec, Les presses de l’Université Laval, 1981), 96. • Valette, Linguistiques énonciatives et cognitives françaises, Gustave Guillaume, Bernard Pottier, Maurice Toussaint, Antoine Culioli (Paris, Honoré Champion, 2006), 316. ДЖЕРЕЛА ІЛЮСТРАТИВНОГО МАТЕРІАЛУ • Arnaud, G.-J. Le Commander enterre la hache (Рaris, Fleuve noir, 1997), 224. • Boileau-Narcejac Schuss (Paris, Denoёl, 1986), 204. • Gavalda, A. Je voudrais que quelqu’un m’attende quelque part (Paris, «J’ai lu», 1999), 159.