ДИНАМІКА ВИКОРИСТАННЯ СЕМАНТИЧНИХ НЕОЛОГІЗМІВ У ІСПАНОМОВНОМУ ПУБЛІЦИСТИЧНОМУ ДИСКУРСІ ПІД ЧАС ЕПІДЕМІЇ COVID-19 - Цимбал , Марія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2022)
Статтю присвячено аналізу випадків вживання у іспаномовній публіцистиці семантичних неологізмів, які виникли у зв’язку з поширенням пандемії Covid-19. На матеріалах іспаномовних публіцистичних видань періоду пандемії у статті розглядаються та аналізуються випадки вживання таких семантичних неологізмів. Розгляд семантичних неологізмів дозволяє відстежити зміни, які справили реалії епідемії на сигніфікат уже існуючих у мові одиниць. У статті приділяється увага особливостям вживання неологізмів у різних розділах іспаномовної публіцистики та зміні динаміки їх використання порівняно із публікаціями до розповсюдження епідемії. Неологізм – це нова лексична одиниця, яка з’являється в мові, а також нове значення вже існуючої одиниці або новий зворот. Семантичний неологізм – це нова лексична одиниця, що з’являється у мові через набуття словом нового значення, або шляхом збереження початкового значення та набуття додаткового тією самою лексемою. Публіцистичний дискурс – це вид інституційного спілкування, спрямованого на інформування та вплив на масового адресата в громадсько-політичній, суспільно-культурній сферах та сфері ЗМІ. __________ Література: • Попкова, О. А. Комунікативно-прагматичний потенціал складних слів періоду пандемії (на матеріали українських газетних текстів) (2021). • Diccionario de la Lengua Española: la 23ª edición (2014). • Guerrero Ramos, G. Neologismos en el español actual (Madrid: Arco/Libros, 1995). • Gutiérrez Araus, et al. Introducción a la lengua española (Madrid: Editorial Centro de Estudios Ramón Areces, 2005). • Esteban Asencio, L. «Neologismos y Prensa.» AnMal Electrónica 25 (2008). • Esteban Asencio L. ISSN 1697-4239 • Maria Teresa Cabré Castellví. «La clasificación de neologismos: una tarea compleja.» Alfa, São Paulo50 (2) (2006): 229-250. • Quiroz, C. G., Pareja, A., Valencia, E., Enriquez, Y., De Leon, J., y Aguilar, P. «Un nuevo coronavirus, una nueva enfermedad: COVID-19.» Horizonte Médico, 20 (2) (2020). Джерельна база: • ABC (https://www.abc.es/) • https://www.abc.es/espana/castilla-leon/abci-aranda-duero-recurrira-ante-tribunales-cierre-hosteleria-interior-municipio-202105102146_noticia.html • https://www.abc.es/salud/enfermedades/estudio-vincula-sintomas-neuropsiquiatricos-marcador-precoz-alzheimer-20220830190111-nt.html • https://www.abc.es/familia/padres-hijos/abci-ninos-pandemials-generacion-incognita-202104150114_noticia.html • https://www.abc.es/sociedad/abci-abrazos-besos-choque-codos-estas-formulas-correctas-para-saludarse-tiempos-coronavirus-202009112242_noticia.html • El País (https://elpais.com/) • https://elpais.com/espana/catalunya/2020-05-17/uno-de-los-errores-fue-no-tener-equipos-de-vigilancia-epidemiologica-potentes.html • https://elpais.com/espana/catalunya/2022-01-20/reinfecciones-y-omicron-que-conocemos.html • https://elpais.com/ideas/2020-06-26/chinofobia.html?rel=buscador_noticias • https://elpais.com/sociedad/2022-01-29/la-curva-epidemica-en-espana-consolida-su-descenso-pero-los-expertos-llaman-a-la-cautela.html • La Vanguardia (https://www.lavanguardia.com/) • https://www.lavanguardia.com/vida/20211228/7957576/sanidad-comunidades-estudiaran-reducir-cuarentena-contactos.html • https://www.lavanguardia.com/local/madrid/20201016/484111892164/madrid-primera-residencia-ancianos-cuidados-covid-coronavirus.html • https://www.lavanguardia.com/cultura/culturas/20210130/6207320/pandemia-covid-diccionario.html • https://www.lavanguardia.com/vida/20200420/48622459327/trilla-riesgos-pasaporte-inmunidad-coronavirus.html • https://www.lavanguardia.com/vida/20211228/7957576/sanidad-comunidades-estudiaran-reducir-cuarentena-contactos.html • Sur (https://www.diariosur.es/) • https://www.diariosur.es/sociedad/salud/expertos-recomiendan-mascarillas-20200121191504-nt.html?ref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F • El Comercio (https://elcomercio.pe/) • https://elcomercio.pe/opinion/mirada-de-fondo/las-estadisticas-de-la-pandemia-por-ivan-alonso-noticia/ • https://elcomercio.pe/tecnologia/ciencias/coronavirus-en-el-peru-como-cuidar-nuestra-salud-mental-en-el-aislamiento-noticia/ • Pagina 12 (https://www.pagina12.com.ar/) • https://www.pagina12.com.ar/257085-webcomics-y-humor-grafico-contra-el-aislamiento#: :text=En%20situaci%C3%B3n%20de%20pandemia%2C%20la,un%20evento%2C%20ah%C3%AD%20est%C3%A1%20internet • https://www.pagina12.com.ar/254118-en-plena-cuarentena-por-el-coronavirus-aplausazo-para-les-tr