РЕАЛІЗАЦІЯ КОМУНІКАТИВНОЇ СТРАТЕГІЇ ДИСКРЕДИТАЦІЇ ТА НАПАДУ В ІСПАНОМОВНОМУ ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Кучинська , Валерія (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2022)
У статті розглянуто мово-мовленнєві способи вираження однієї з основних комунікативно-прагматичних стратегій, характериних для політичного дискурсу – стратегії дискредитації опонента. Дослідження базується на матеріалі промов діячів іспанського політичного простору. У статті розглядаються виступи лідерів конкуруючих політичних сил та аналізуються виявленні лінгвістичні особливості стратегії дискредитації та низки тактик по її втіленню. Стратегія дискредитації та нападу на опонента є однією з найбільш вживаних і яскраво представлених у політичному дискурсі, що пояснюється її дієвістю, так як її застосування дозвляє мовцю одночасно нанести удар по авторитету суперника та підняти авторитет власний. Особливу увагу було звернено на негативно марковані лексичні одиниці як основний засіб вираження розглянутої стратегії. Також увагу приділено особливостям на інших мовних рівнях, зокрема граматичному. __________ Література: • Бацевич, Ф. С. Основи комунікативної лінгвістики (Київ: Академія, 2009), 376. • Бєлова, А. Д. «Комунікативні стратегії і тактики: проблеми систематики.» Мовні і концептуальні картини світу10 (2004): 11–16. • Даньшина, Е. В. «Стратегии и тактики американского предвыборного дискурса.» Вісник Сумського державного університету. Серія Філологія1 (2) (2007): 24–28. • Монастирьова, Л. «Дискурсивна особистість у сучасній лінгвістиці.» Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Філологія»39 (Одеса: Міжнародний гуманітарний університет, 2019): 45–47. • Монастирьова, Л. «Комунікативні стратегії переконання, як одна з характеристик мовної особистості адвоката (на матеріалі художніх фільмів США).» Філологія. Соціальні комунікаціїт. 26 (65), № 4, ч. 2 (2013): 305–310. • Монастирьова, Л. «Комунікативні стратегії переконання як одна з характеристик мовної особистості лідера.» Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікації4 (2020): 176–180. • Павлуцька, В. А. «Політичний дискурс: особливості та функції.» Вісник Житомирського державного университету3 (2008): 220– • Прагматичні установки політичного дискурсу та способи їх реалізації (на матеріалі публічних виступів британських політиків), https://studfile.net/preview/ 9932178/. • Точицкая,Н. А. «Коммуникативные стратегии и тактики речевого воздействия в жанрах арт-журналистики (рецензия, репортаж).» Медиалингвистика 8 (3) (2021): 287–298. • Calderón, L. «Estrategias Aplicadas en Discursos Políticos del Socialismo del Siglo XXI.» Perspectivas Revista de Ciencias Sociales 3 (5) (2018): 112–130. • Chilton,Paul y Christina, Schäffner. Politics as Text and Talk. Analytic approaches to political discourse (Amsterdan / Philadelphia: John Benjamins Publishing Company, 2002). • Fernández Ulloa, T. y López Ruiz, M. C. «La argumentación en los discursos de Pedro Sánchez y Pablo Casado en el debate de investidura.» (España, 4 de enero de 2020). Círculo de Lingüística Aplicada a la Comunicación86 (2020): 199–212. • Gutiérrez, S. Discurso politico y argumentacion (2006): 1–11. • Komorowska, A. «Pragmática del discurso electoral y el uso de nosotros.» Études sur le texte dédiées à Halina Grzmil-Tylutki (2016): 121–134. • Ruiz, «Una cala en el lenguaje político español: análisis lingüístico de un discurso parlamentario.» Cauce, Revista Internacional de Filología y su Didáctica31 (2008): 141–160. • Schudson, «Sending a political message: lessons from the American 1790s.» Media, Culture and Society19 (3) (1997): 311–330. Джерела ілюстративного матеріалу: • Discurso de Pablo Casado (04.01.2020), https://www.youtube.com/watch?v= fbJyLjdFDVs (Дата звернення 19.09.2022). • Discurso de Pablo Iglesias (14.06.2017) https://www.youtube.com/watch?v= CFGLITa5jME (Дата звернення 20.09.2022). • Discurso de Pablo Iglesias (04.01.2020), https://www.youtube.com/watch?v=mw-B0CH2wEM (Дата звернення 20.09.2022). • Discurso de Pablo Iglesias (30.06.2020), https://www.youtube.com/watch?v= _GZEBacX_-8 (Дата звернення 20.09.2022). • Discurso de Santiago Abascal (08.06.2022), https://www.youtube.com/watch?v= X1dznm90PkE (Дата звернення 20.09.2022). • Discurso de Santiago Abascal (14.09.2022), https://www.youtube.com/watch?v= 4cDuXjDe12M (Дата звернення 23.09.2022). • Discursos de Pedro Sanchez y Alberto Núñez Feijóo (07.06.2022), https://www.youtube.com/watch?v=P_rmYGWl2nY (Дата звернення 28.09.2022).