СЕМАНТИКО-ПРАГМАТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДИСКУРСИВНОГО МАРКЕРА PUES У СУЧАСНІЙ ІСПАНСЬКІЙ ПРОЗІ (на матеріалі роману К. Л. Сафона «Гра янгола») - Ломакіна , Ірина (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2022)
У статті розглядається дискурсивний маркер pues, який виконує різноманітні прагматичні функції в іспанськомовному дискурсі: з’єднує його фрагменти, пояснює, які семантичні зв’язки існують між елементами, керує процесом спілкування, інтерпретацією дискурсу мовцем та реципієнтом, співвідносить, твердження в дискурсі. Зазначена одиниця мовлення не тільки синтаксично поєднує частини тексту, але й пояснює прагматичні зв’язки між його частинами, висловлює ставлення мовця до того, що він повідомляє. Аналіз семантико-прагматичних функцій іспанськомовного дискурсивного маркера pues виявляє надзвичайно широкий спектр його інтерпретацій залежно від контексту, в якому він використовується. Чисельні вживання ДМ pues в усіх типах текстів обумовлені його прагматичною функцією з’єднання та керування дискурсом. Для досліджуваної одиниці на першому плані знаходяться її функції в дискурсі, які виходять за межі частиномовної класифікації. Зазначене зумовлює певні труднощі при перекладі ДМ pues, і пояснює його важливу роль для розуміння дискурсу. Безперечно, рівень володіння мовою можна визначати вмінням вживати та інтерпретувати дискурсивні маркери, зокрема, ДМ pues, без цього вміння комунікативна компетенція не є повною. __________ Література: • Дискурсивные слова русского языка: опыт контекстно-семантического описания, под ред. К.Киселевой и Д. Пайара (Москва: Метатекст, 1998), • Ломакіна, І. А. «Семантико-прагматичні особливості дискурсивних маркерів у сучасній іспанській мові.» Проблеми семантики, прагматики та когнітивної лінгвістики 32 (2017), 192. • Briz, A., Pons, S. y J. Portolés. Diccionario de partículas discursivas del español (2008), dpde.es. • Fraser, «Towards a Theory of Discourse Markers.» Approaches to Discourse Particles, еd. by K.Fischer (Amsterdam: Elsevier, 2006): 189–204. • Montolío, E. La conexión el el texto académico. Los conectores. Manual pragmático de escritura académica (Barcelona: Ariel, 2002): 105-164. • Portolés, Marcadores del discurso (Barcelona: Ariel Practicum, 2001). • Schiffrin, Discourse Markers (Cambridge : Cambridge University Press, 1988), 364. • Zafón, С. El juego del ángel (Planeta, Madrid, 2008), https://epdf.tips/el-juego-del-angel44e2a95b7f0e00b147d9f808702b09ad12335.html