ЕПІЧНА МАНІЯ: ВІДПОВІДЬ ПАУНДА Е. ПО ТА Т. Г’ЮМУ - Гон, Олександр (ПРОБЛЕМИ СЕМАНТИКИ, ПРАГМАТИКИ ТА КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ, 2022)
Стаття присвячена аналізу питомої складової пост-епічної художньої картини світу в контексті жанрових експериментів з епічними формами, які символізують пошук нових способів висловити субстанціональну єдність індивідуума з соціумом. Важливо, що в «Поетичному принципі» (1850) По апелює до епічної традиції та висловлює суттєву тезу про парадигматику епічного та ліричного у прецедентних текстах і згадує вагомий ліричний первень у Гомеровій «Іліаді». У «Лекції про модерну поезію» (1908) Гʼюм називає повним нерозумінням тенденцій модерної поезії саме припущення, що у новітній поезії з’явиться митець, який зможе синтезувати весь досвід сучасної людини у формі великого епосу. Як Паунд, так Юрій Клен розглядають створення сучасного епосу в координатах континууму національного поетичного канону. Концепт «повернення» становить наскрізну естетичну програму Паундового епосу. Поетика повторів у «Кантос» ґрунтується на версифікаційних моделях європейських твердих поетичних форм, котрі об’ємно репрезентовані на тлі переакцентування та переформатування античних епічних форм, оновлення їхніх конвенцій і мотивів. Креативні та рецептивні аспекти новаторського залучення специфічних рис епічної композиції (рекурентні історичні сюжети, топос «νόστος») виявилися глибинно співвіднесеними з художньою формою модерного епосу. __________ Література: • Белинский, В. Г. Сочинения Александра Пушкина. Статья седьмая, т. III, http://az.lib.ru/b/belinskij_w_g/text_0180.shtml. • Бройтман, С. Н. Теория литературы в 2-х т., т. 2. (Москва: Издат. центр «Академия», 2004), https://www.academia.edu/36346963/ТЕОРИЯ_ ЛИТЕРАТУРЫ_В_двух_томах_Том_2_Филология • «Клен Ю. Про ґенезу поеми «Попіл імперій».» Mission Impossible. МУР i відродження українського літературного життя у таборах для біженців на території Німеччини (1945–1948), ч. II: Антологія першоджерел, упорядник Лідія Стефановська (Warszawa: UW, 2014): 239–241, http://sites.utoronto.ca/elul/Documents/MUR/Antolohiia_MUR.pdf • Михед, Т. В. «Вергілієва «Енеїда» як архітекст поеми Гарта Крейна «Міст».» Яценко Михайло Трохимович (до 90-ліття від дня народження). In memoriam (Ніжин, 2014): 255–279. • Михед, Т. В. «Зоряна оптика романтизму: резонанси і дисонанси (випадок Волта Вітмена).» Проблеми семантики, прагматики та когнітивної лінгвістики 34 (2018): 72–84. • Ортега-и-Гассет, Х. Эстетика. Философия культуры (Москва: Искусство, 1991), 588. • Рымарь, Н. Т. Введение в теорию романа (Воронеж: Издательство Воронежского университета, 1989), 269. • Шевельов, Ю. Вибрані праці, кн. ІІ: Літературознавство (Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2009), 1151. • Bradbury, M., McFarlane, J. «The Name and Nature of Modernism.» Modernism. A Guide to European Literature, 1890–1930 (London: Penguin Books, 1991): 19–55. • Eliot, T. S. Collected Poems, 1909–1962 (London: Faber and Faber, 1974), 238. • Froula, C. To Write Paradise: Style and Error in Pound’s Cantos (New Haven: Yale University Press, 1984), 205. • Frye, N. Anatomy of Criticism (Princeton, N. J.: Princeton University Press, 2000), 383. • Hulme, T. E. Further Speculations (Minneapolis: University of Minnesota Press, 1955), 226. • Joyce, J. Ulysses (Mineola, N. Y.: Dover Publications, 2009), 732. • Nadel, I. B., ed. Ezra Pound in Context (Cambridge, UK; New York: Cambridge University Press, 2010), 497. • Poe, E. A. Poetry, Tales, and Selected Essays (New York: Library of America, 1996), 1506. • Pound, E. «Pastiche. The Regional.» The New Age 25 (17) (1919): 284. • Pound, E. The Cantos (New York: New Directions, 1986), 824. • Sieburth, R. Instigations: Ezra Pound and Remy de Gourmont (Cambridge: Harvard University Press, 1978), 197.